Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ομοβροντία κατά της Μέρκελ

Στη γερμανική Βουλή εισήχθη χθες με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αλλά η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει δυσκολίες να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαφωνούν με τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά πιέζουν την καγκελάριο για πρωτοβουλίες ελέγχου των χρηματαγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη στήριξη της Ελλάδας ως «λύση χωρίς εναλλακτική προοπτική», καθώς «παίζεται το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον της Γερμανίας στην Ευρώπη». Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου: «Μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ΟΝΕ». Η καγκελάριος προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιφυλάξεις της μέχρι την τελευταία στιγμή στο «ναι» της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «ημέρα της αλήθειας» την 22α Απριλίου, όταν η Εurostat ανακοίνωσε νέα διόρθωση προς το πάνω του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και χρειάστηκε η προσφυγή στην έσχατη λύση (ultima ratio), στον μηχανισμό στήριξης, την ενεργοποίηση του οποίου ζήτησε η Ελλάδα στις 23 Απριλίου.

«Τεράστιο το κακό»
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε δριμύτατα τις παλινωδίες της κ. Μέρκελ. «Δεν σας κατηγορούμε γι΄ αυτά που κάνατε, αλλά γι΄ αυτά που δεν κάνατε, σας κατηγορούμε ότι μόλις τώρα αναλαμβάνετε δράση, και το κακό που έχετε προκαλέσει είναι τεράστιο», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Ενώ η Ε.Ε. διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση από την ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης, η κ. Μέρκελ επέμεινε σε «αναβολές, συγκαλύψεις και τακτικισμούς» με σκοπό να μεταθέσει την απόφαση για μετά τις εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, επεσήμανε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Το αποκορύφωμα της καταστροφικής διαχείρισης της κρίσης ήταν κατά τον κ. Στάινμαϊερ οι συστάσεις στελεχών από το κυβερνητικό στρατόπεδο για πώληση ελληνικών νησιών. «Εάν είχατε αναλάβει δράση τον Μάρτιο, θα μιλούσαμε σήμερα για μικρότερα ποσά», τόνισε ο Γιούργκεν Τριτίν, πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων. Υπενθυμίζοντας τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Ελλάδα, κατέστησε και τη Γερμανία συνυπεύθυνη, υπογράμμισε ότι «στο έλλειμμα- ρεκόρ της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στο εμπορικό πλεόνασμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας». Σκληρή ήταν και η κριτική από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αριστερά Γκρέγκορ Γκίζι. «Τώρα θέλετε να αποφασίσετε δισεκατομμύρια για τους Έλληνες, αλλά ξεχάσατε να πείτε πόσα από τα δισεκατομμύρια αυτά θα πέσουν ξανά στα χέρια των κερδοσκόπων», κατήγγειλε ο Γκίζι.

Πτώση στις δημοσκοπήσεις
Η τακτική της Μέρκελ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης να εμφανιστεί προστάτιδα του Γερμανού φορολογουμένου, επιδιώκοντας ουσιαστικά μετάθεση της απόφασης για μετά τις εκλογές της Κυριακής, δεν απέδωσε. Τα ποσοστά του κόμματός της CDU έπεσαν κατά δύο μονάδες, στο 34%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού «Stern». Η δημοτικότητα της ίδιας μειώθηκε μάλιστα κατά 6 μονάδες. Το συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι η αντιπαράθεση για τη στήριξη της Ελλάδας ενισχύει την πτωτική τάση που καταγράφουν τα κεντροδεξιά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Από: www.tanea.gr<--κλικ για συνέχεια