Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Νέφος» δακρυγόνων έπνιξε την Αθήνα λόγω άπνοιας

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ άνεμοι και οι στενοί δρόμοι του κέντρου της Αθήνας δεν βοήθησαν στο να διαλυθούν οι μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων που χρησιμοποίησε προχθές η Αστυνομία, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στην πόλη να παραμείνει αποπνικτική για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες.

Τα αισθήματα δυσφορίας των πολιτών ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις έντονα, καθώς οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα δακρυγόνα δεν είχαν διαλυθεί από τον αέρα που είχε ένταση μικρότερη από 3 μποφόρ. «Οι ουσίες αυτές παρασύρονται από τον αέρα όπως ακριβώς συμβαίνει με τους περισσότερους ρύπους και έτσι αποφορτίζεται η ατμόσφαιρα» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Αρβανίτης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. 
Η χθεσινή άπνοια όμως σε συνδυασμό με το είδος της χημικής ουσίας προκάλεσε σε πολύ κόσμο τσούξιμο στα μάτια και τον φάρυγγα. «Τα δακρυγόνα περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα» προσθέτει ο κ. Γιώργος Αρβανίτης. Η ουσία αυτή, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ειδικός επιστήμονας του Τμήματος Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, χρησιμοποιείται και από άλλες αστυνομίες της Ευρώπης. Είναι όμως 10 φορές πιο δραστική από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα στο παρελθόν. 

Ο ίδιος ειδικός επισημαίνει ότι η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. «Οταν το CS εισέρχεται στον λάρυγγα μέσω της εισπνοής προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί όμως και να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού ανακατεύεται με το σάλιο και εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC)

που αποτελεί τον μεγαλύτερο και εγκυρότερο οργανισμό για θέματα υγείας, το CSκυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις- μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων.
Από: www.tanea.gr