Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Βολική για το κεφάλαιο η αναδιαπραγμάτευση του χρέους

Το θέμα της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ενός κράτους μέλους επαναφέρει στο προσκήνιο η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση ήδη έχει καταρτίσει ένα σχετικό σχέδιο.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι «σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του (...) οι πιστωτές θα παίρνουν λιγότερα χρήματα από εκείνα που δικαιούνταν και θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο γι' αυτά, μια διαδικασία στην οποία οι ειδικοί αναφέρονται ως "κούρεμα"».Το ίδιο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι: «Το χρεωμένο κράτος απολαμβάνει το μεγαλύτερο όφελος. Το οικονομικό του φορτίο μειώνεται, καθώς η κυβέρνηση δε χρειάζεται πια να επιβαρύνεται με νέα χρέη για να αποπληρώσει τα παλιά. Οι πιστωτές λαμβάνουν μια εγγύηση για την υπόλοιπη αξία του ομολόγου, η οποία δε θα είναι μεγαλύτερη από το μισό της ονομαστικής του αξίας. Το όφελός τους είναι ότι δεν πρέπει να διαγράψουν ολόκληρο το ομόλογο».

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η σύσταση ενός «διεθνούς εγγυητή», με την ίδρυση του «Κλαμπ του Βερολίνου», μιας διεθνούς «πολιτικά και νομικά ανεξάρτητης αρχής», το οποίο θα ασχολείται με τα κρατικά ομόλογα, και τα μέλη του θα προέρχονται από τις χώρες του G20, ενώ το ΔΝΤ θα εμπλέκεται με την αναχρηματοδότηση του χρέους εξαρχής.
Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει και μια δεύτερη φάση, αν το «κούρεμα» δε δώσει ανάσα στο χρεωμένο κράτος, με πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, προσωπικότητες διορισμένες από το «Κλαμπ του Βερολίνου», «θα προστατέψουν τα οικονομικά συμφέροντα του χρεοκοπημένου κράτους», ενώ ρόλο κλειδί θα παίζει και το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία, επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση για «αναδιάρθρωση» του χρέους μιας χώρας είναι μια βολική για το σύστημα λύση, γι' αυτό και βρίσκει υποστηρικτές ακόμα και στο επίπεδο των κυβερνήσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.
Είναι και αυτό ένα κριτήριο για τον τρόπο με τον οποίο ο λαός πρέπει να προσεγγίσει τις δυνάμεις εκείνες που προτείνουν σαν «φιλολαϊκή» μια τέτοια «λύση», όπως κάνουν και στην Ελλάδα διάφορες πολιτικές ομάδες και οικονομολόγοι.
Οπως άλλωστε σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της γερμανικής πρότασης προϋποθέτει μεταρρύθμιση των συνθηκών της ΕΕ, στο δημοσίευμα εκτιμάται πως τελικά τα κράτη μέλη θα βρεθούν μπροστά στην ανάγκη να πάρουν μια τέτοια απόφαση, καθώς «ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι γεμάτος καλές προθέσεις, αλλά τα μέτρα του είναι μέχρι στιγμής αναποτελεσματικά (...) Είναι πιθανόν η Ελλάδα να μην πληρεί τους όρους και έτσι να μη λάβει τελικά τη βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκείνη τη συνέπεια την οποία προσπαθούν με κάθε κόστος να αποφύγουν οι ηγέτες της ΕΕ: Μια ολική κρατική χρεοκοπία. Και, αν το μεταρρυθμιστικό πακέτο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τότε, θα καταλήξει να είναι οτιδήποτε άλλο παρά μια εύρυθμη διαδικασία».
Ανησυχία για την αναιμική ανάκαμψη
Η οικονομική κρίση «απέχει πολύ από το τέλος της» εκτίμησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και κάλεσε όλα τα κράτη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ξεπεραστεί η κρίση. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι αν ξεσπάσει νέα κρίση στο μέλλον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουν τεράστια ποσά για να αποφύγουν την ύφεση ή τη χρεοκοπία, όπως έκαναν τώρα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique», εκτιμά ότι η καταιγίδα δεν έχει ακόμα περάσει και σημειώνει πως «αν τα επόμενα χρόνια συνεχίσουμε να έχουμε μια τόσο αδύναμη ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρότερες δυσκολίες από αυτές που έχουμε σήμερα».
Ετσι, προκρίνει το δρόμο της γενίκευσης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλο το φάσμα της ΕΕ τονίζοντας: «Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στη διάθεσή μας και να αυξήσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας (...) Κοιτάξτε τί γίνεται σήμερα στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ολλανδία με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία».
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο, με κινητήρα την Ασία και εκτίμησε ότι δεν αναμένεται κάποιο πισωγύρισμα. Ομοίως, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2010, επικαλούμενο τους γοργούς ρυθμούς στην Ασία και την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ. Ετσι, εκτιμά ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,6% για το 2010 (από 4,2% που εκτιμούσε τον Απρίλη) και 4,3% το 2011.
Παράλληλα, ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», επανέλαβε την εκτίμηση ότι «δε θα με εξέπληττε αν μια ή δυο χώρες υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ (...) Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νόμισμα για μια περιοχή που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια τα οποία χρειάζονται ώστε να είναι μέλος αυτής της ένωσης».
Ξεχωρίζοντας μάλιστα τις χώρες εκείνες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν σε αυτή τη θέση, επισήμανε την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βοηθήσουν τις τράπεζές τους σε περίπτωση που χρειάζεται μετά τη δημοσιοποίηση των «stress test» στις 23 Ιούλη, διευκρίνισε χτες εκ μέρους της βελγικής Προεδρίας ο Ντιντιέ Ρέιντερς, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.
Από:  www2.rizospastis.gr