Από: www.tanea.gr |
Μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα θα φέρουν οι τιµές ζώνης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονοµικών για 4.455
περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή οικισµού, που στο εξής εντάσσονται στο σύστηµα του αντικειµενικούπροσδιορισµού της αξίας των ακινήτων.
Οι νέες αυτές τιµές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα έχουν ως συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα η φορολόγηση για µεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονοµιές, δωρεές, γονικές παροχές, καθώς και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. ∆ηλαδή θα επιβαρύνουν τις αγοραπωλησίες και µεταβιβάσεις των ακινήτων στις περιοχές αυτές, οι οποίες µέχρι σήµερα εξαιρούνταν του αντικειµενικού προσδιορισµού, µε αποτέλεσµα οι φόροι να υπολογίζονται µε ενδεικτικές τιµές από την τοπική Εφορία, συχνά αυθαίρετα. Ετσι, θα βρεθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και κάτοχοι µεγάλων εκτάσεων ακινήτων χωρίς υψηλά εισοδήµατα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση υπουργού της κυβέρνησης ότι η Εφορία τού έστειλε ειδοποιητήριο να πληρώσει ΕΤΑΚ µόλις... 10 ευρώ για ακίνητο που κατέχει στη Σέριφο.
Οι νέες τιµές αφορούν περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή οικισµού σε 25 νοµούς της χώρας, οι οποίοι πλέον καλύπτονται συνολικά από το σύστηµα αντικειµενικών αξιών.
Σε αυτούς εντάσσονται και περιοχές ή οικισµοί των Νοµών Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Συγκεκριµένα, οι 25 νοµοί που εντάσσονται στο σύστηµα είναι η Ροδόπη, η ∆ράµα, η Καβάλα, η Ξάνθη (Αν.
Μακεδονία - Θράκη), η Κοζάνη (∆. Μακεδονία), η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα (Κ.
Μακεδονία), τα Ιωάννινα (Ηπειρος), η Λάρισα και η Μαγνησία (Θεσσαλία), η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα και η Φωκίδα (Στερεά Ελλάδα), η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία και η Μεσσηνία (Πελοπόννησος), η Λέσβος (Β. Αιγαίο), οι Κυκλάδες (Ν.Αιγαίο), το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, τα Χανιά και το Λασίθι (Κρήτη). Μέχρι σήµερα µόνο δύο νοµοί καλύπτονταν από τις αντικειµενικές τιµές για όλες τις περιοχές τους, η Καστοριά και τα Γρεβενά. Στο εξής µε τις νέες εντάξεις θα καλύπτονται πλέον στο σύνολό τους 27 νοµοί από το σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού. Το δε πρόγραµµα και η ολοκλήρωσή του για την πλήρη κάλυψη και των 52 νοµών της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη, σύµφωνα µε τον κ. Κουσελά. Το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρειπάντως ότι πρόκειται για ένα µέτρο εκσυγχρονισµού της φορολογίας ακινήτων, αφού µέχρι σήµερα οι αξίες υπολογισµού των φόρων ήταν σε µεγάλο βαθµό αυθαίρετες και πολλές φορές αποτέλεσµα συναλλαγής µε τους εφόρους. Για την ένταξη των περιοχών στο σύστηµα ελήφθησαν υπόψη συγκριτικά στοιχεία από τις κατά τόπους ∆ΟΥ και την κτηµαταγορά, ενώ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υφυπ. Οικονοµικών ∆. Κουσελάς, «τυχόν διαφορές που θα προκύψουν µεταξύ των υφιστάµενων και των νέων τιµών θα αφορούν οικισµούς ή ζώνες πόλεων µε χαµηλότερες, των αντικειµενικών αξιών, τιµές».
Με την ένταξη πάντως µιας περιοχής στο σύστηµα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραµµατισµός και προϋπολογισµός του κόστους από τους συναλλασσόµενους στην αγορά ακινήτων. Επίσης, αποφεύγονται αµφισβητήσεις και αντιδικίες, µειώνονται οι υποθέσεις που µέχρι σήµερα οδηγούνταν ενώπιον των δικαστηρίων και παράλληλα αναµένεται να αποσυµφορηθούν τα τµήµατα κεφαλαίου των ∆ΟΥ, όπου πολλές υποθέσεις ελέγχονταν συνήθως στον χρόνο της παραγραφής, δηλαδή έπειτα από πέντε ή και περισσότερα χρόνια.
Πρωταθλητές µε τις µεγαλύτερες τιµές ζώνης ανάµεσα στις νέες περιοχές που εντάσσονται στο σύστηµα είναι ο οικισµός Αθωνίου στη Σαντορίνη µε τιµή ζώνης τα 3.200 ευρώ/τ.µ. και ακολουθεί ο Ορµος των Φηρών, επίσης στη Σαντορίνη, µε 2.700 ευρώ/τ.µ., καθώς και ο ∆ήµος Ιητών (Χώρα, παραδοσιακός οικισµός) στην Ιο µε τιµή ζώνης τα 2.000 ευρώ/τ.µ.