Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η λιτότητα ήρθε για να μείνει - Ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για μόνιμο μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας


Η λιτότητα ήρθε για να μείνει - Ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για μόνιμο μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας
Από: www.reporter.gr

Λιτότητα και µε νόµο µετά τη λήξη του Μνηµονίου εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η Γερµανία φέρεται να ζητά συνταγµατικές δεσµεύσεις για χαµηλά ελλείµµατα προκειµένου να συναινέσει στο πακέτο στήριξης του ευρώ.Οπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν θα βγούµε από το πρόγραµµα του Μνηµονίου «θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µας δίκαιο». Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου µιλά για το πακέτο που συζητείται στην Ευρώπη, προκειµένου να βγει η Ελλάδα –και όχι µόνο – από το αδιέξοδο του χρέους: 
Αύξηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταµείου στήριξης, δυνατότητα επαναγοράς οµολόγων από το ταµείο, καλύτεροι όροι δανεισµού (δηλαδή χαµηλότερο επιτόκιο) και επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης.


Επίσης, ο υπουργός Οικονοµικών: 

- Προαναγγέλλει ότι ώς τον Μάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον µέτρων για την περίοδο 2012-2014, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών. 

-  Προβλέπει ότι η τρόικα θα εγκρίνει και την επόµενη δόση του δανείου στην Ελλάδα. 

- Εκτιµά ότι η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ φτάνει τα 14,4δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) και ότι φέτος υπολογίζεται να συγκεντρωθούν 1,5 δισ. ευρώ από την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Νέα αντικειμενικά κριτήρια - πιστημιακοί, γιατροί, χειρουργοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, λογιστές στο στόχαστρο της Εφορίας

Στο μεταξύ, ενώ η φοροδιαφυγή προσεγγίζει τα 12 δις. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Alpha Bank, το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά θέτει νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου που θα στοχοποιούν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται μακριά από τις έδρες των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα οι ελεγκτές θα κρίνονται από τη νεοσύστατη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο τον περιορισμό των αθέμιτων προσωπικών συναλλαγών φορολογικών Αρχών και ελεγχομένων, θεσπίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θητείας σε ελεγκτικές θέσεις, ενώ η προϋπηρεσία κρίνεται απαραίτητη για τη μετάταξη σε αυτές. Το ελεγκτικό αυτό σχέδιο θα πλαισιώνεται από το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ που προβλέπει:

καθημερινούς ελέγχους, εκτέλεση καταγγελιών πολιτών, συνδρομή σε ελέγχους κατά παραγγελία άλλων υπουργείων, ελέγχους κατά παραγγελία στο πλαίσιο εξεταστικών επιτροπών, κατά τη διενέργεια εισαγγελικών ερευνών και στο πλαίσιο της διερεύνησης υποθέσεων της Επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος, εκτέλεση επιχειρησιακού σχεδίου με βάση τις διασταυρώσεις που υλοποιούνται από τη ΓΓΠΣ και στοχευμένες παρεμβάσεις.
Έτσι λοιπόν, πανεπιστημιακοί, γιατροί, χειρουργοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, λογιστές τίθενται στο στόχαστρο της εφορίας, με βάση όχι μόνον εισοδηματικά αλλά και τοπικά γεωγραφικά κριτήρια.


Ειδικότερα, το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποσύρθηκε για να επαναδιατυπωθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προβλέπει:

- Προτεραιότητα στους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές αποκτούν οι επιτηδευματίες των παραπάνω ειδικοτήτων, των οποίων το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, Το όριο γίνεται 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.

Το φορολογικό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει συλλογή και διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και την περιουσία από δικηγορικούς συλλόγους, συμβολαιογράφους, τεχνικά επιμελητήρια, πολεοδομίες και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος για να καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης και παράλληλα θα γίνεται έλεγχος με βάση το <<πόθεν έσχες>>.
Σε περίπτωση αποκλίσεων θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

- Καταγγελίες: Οι καταγγελίες πολιτών (ανώνυμες και επώνυμες) που φθάνουν στην υπηρεσία μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1517 είτε με κάθε άλλο μέσο, αφού αξιολογηθούν, αξιοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο επιχειρησιακών σχεδίων που υλοποιούνται ήδη (π.χ. γιατροί).
Μόνο το περασμένο έτος ο αριθμός των καταγγελιών προσέγγισε τις 10.000 αποδεικνύοντας την πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

- Καθημερινοί έλεγχοι: Οι έλεγχοι αυτοί εκτελούνται σε πάσης φύσεως εμπορικές συναλλαγές για τη διαπίστωση εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ θα προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.