Aπό: www.newsit.gr |
- Ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ δήλωσε ικανοποίηση για τη συμφωνία των 50 δισ ευρώ
- Ο στόχος είναι σχεδόν ανέφικτος για τα επόμενα χρόνια και το γνωρίζουν και οι υπουργοί
- Η κυβέρνηση αρέσκεται μόνο σε ασάφειες για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά συμφωνία υπάρχει
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήρθε να επιβεβαιώσει όλα αυτά που φαίνεται να μην αποκαλύπτει η κυβέρνηση ότι τελικά υπάρχει συμφωνία για έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας είτε μιλάμε για πώληση ή για εκμετάλλευση.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν και δήλωσε ικανοποιημένος για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον την επόμενη πενταετία.
Και ενώ η συμφωνία επιβεβαιώνεται από τον κ. Γιούνκερ η κυβέρνηση συνεχίζει με ασάφειες να μην παραδέχεται τη συμφωνία και απλά αρέσκεται στο να κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο το ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας αυτή τη συμφωνία, ενώ η ίδια η κυβέρνηση θα έπρεπε πρωτίστως να ενημερώσει τους πολίτες για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.
Από την άλλη, στο πρακτικό κομμάτι της συμφωνίας, πολλοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν και προβάλλουν αντιρρήσεις κυρίως για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος. Το ποσό των 50 δισ ευρώ είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο θεωρείται αδύνατον να συγκεντρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας, με όποια μορφή κι αν γίνει αυτή.
Μάλιστα, πολλοί θέτουν και θέματα νομιμότητας των αξιοποιήσεων είτε των πωλήσεων πχ για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, ενώ είναι άξιο απορίας πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η ελληνική περιουσία από τη στιγμή που δεν έχει καταγραφεί ακόμα στο σύνολό της η περιουσία του ελληνικού κράτους.
«Μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά το οποίο αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της δανειοδοτικής δυνατότητας του Μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης από τα 250 δισ. ευρώ στα 500 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος οικονομίας, υπογράμμισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή της Τρόικα στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι μέσα σε ένα χρόνο επιτεύχθηκε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε ό,τι αφορά το Μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα προέβλεπε σε δάνεια και εγγυήσεις 440 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούσε να δανείσει μόνο τα 250 δισ. ευρώ. Με την απόφαση που έλαβε το σημερινό Eurogroup, ο μηχανισμός θα μπορεί να δανείζει εφεξής έως 500 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, στόχος είναι οι εργασίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης να ολοκληρωθούν έως το συμβούλιο Eurogroup της 14ης Μαρτίου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική έκτακτη πρόοδος ως τότε, θα συγκαλέσει νέο έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου.
Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά το Συμβούλιο δεν έλαβε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα.