Από: Sarotikoblogspot |
Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) διέψευσε πληροφορίες που δημοσιοποίησε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 κατά τις οποίες δεν παρέδωσε ποτέ στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) έγγραφα του 2003 για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.
«Όπως έχει ανακοινωθεί και προηγουμένως, όταν ηUNMIK άκουσε πρώτη φορά τους ισχυρισμούς αυτούς, έστρεψε την προσοχή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Στο τέλος του 2008 και στις αρχές του 2009, η UNMIK προώθησε όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση στην Eulex», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNMIK Ολιβιέ Σαλγάδο.
Η UNMIK επίσης εξέφρασε την ετοιμότητα να παράσχει πλήρη στήριξη σε οποιαδήποτε μελλοντική διερεύνηση των αναφορών για την υπόθεση.
Ο τηλεοπτικός σταθμός France 24 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Τα Ηνωμένα Έθνη γνώριζαν για το εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο» και εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο δείχνει ότι ο ΟΗΕ γνώριζε για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από το 2003, πέντε χρόνια πριν από την ανακίνηση του θέματος από τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα ντελ Πόντε.
Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, στο εμπιστευτικό έγγραφο του 2003 που είναι ατελής σύνοψη από τις έρευνες που διεξήχθησαν από την UNMIK, αναφέρεται ότι τα εγκλήματα που συνδέονται με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων διαπράχθηκαν το 1999 και το 2000.
Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, στο εμπιστευτικό έγγραφο του 2003 που είναι ατελής σύνοψη από τις έρευνες που διεξήχθησαν από την UNMIK, αναφέρεται ότι τα εγκλήματα που συνδέονται με το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων διαπράχθηκαν το 1999 και το 2000.
Το έγγραφο δείχνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη γνώριζαν για την υπόθεση πέντε χρόνια πριν από την αναφορά που έκανε στα εγκλήματα η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα ντελ Πόντε στα απομνημονεύματά της, το 2008.
Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, ο οποίος συνέταξε έκθεση για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο έγγραφο της UNMIK και έθεσε ζήτημα αποτελεσματικότητας της διεθνούς συνεργασίας. Ο κ. Μάρτι σε δηλώσεις του στο France 24 είπε ότι ποτέ δεν είδε το έγγραφο, αλλά ότι γνωρίζει τα γεγονότα που περιγράφονται σε αυτό.
Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι ο ΟΗΕ δεν παρέδωσε την έκθεση αυτή στην Eulex, που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση των εγκλημάτων στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.«Αν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια ότι η Eulex δεν γνώριζε για το έγγραφο, μπορούμε να αναρωτηθούμε δικαιολογημένα πόσο αποτελεσματική είναι η διεθνής συνεργασία», είπε ο κ. Μάρτι.
Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι την περίοδο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα στο Κόσοβο ήταν εγκατεστημένα χιλιάδες μέλη αποστολών του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και στρατιώτες του ΝΑΤΟ που ήταν αρμόδιοι για την προστασία των πολιτών.