Από: www.epikaira.gr |
Ο πολιτικός σεισμός που ξεκίνησε στην Αίγυπτο έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ μιας και ενδέχεται να ανατρέψει συμφωνίες ειρήνης και του αφήνει να αντιμετωπίσει πιο ταραχώδεις σχέσεις με τους γείτονές τους. Έξαλλοι πανηγυρισμοί στο Κάιρο συνόδευσαν την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ αλλά και στη Γάζα που βλέπει το Ισραήλ να χάνει έναν πολύτιμο σύμμαχο και να αντιμετωπίζει την καινούρια κατάσταση που διαμορφώνεται με αγωνία.
Η συμφωνία του Camp David του 1979 έδωσε στο Ισραήλ τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει τα νότια σύνορά του και βοήθησε διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις να διατηρήσουν το status quo στο άλυτο παλαιστινιακό πρόβλημα. Είναι αδύνατον η επόμενη αιγυπτιακή κυβέρνηση να ακυρώσει την συμφωνία γιατί μια τέτοια κίνηση θα την έφερνε σε ευθεία σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια στάση πιο επιφυλακτική απέναντι στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου εξωτερικών, Alon Liel, δήλωσε : “αυτή η εξέλιξη μας άφησε επικίνδυνα απομονωμένους. Η Αίγυπτος ήταν ο μόνος στρατηγικός μας εταίρος στην περιοχή.” Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε επί 30 χρόνια και παρείχε σταθερή συνεργασία σε 8 διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις καθώς αυτές αντιμετώπιζαν τους πολυάριθμους εχθρούς τους στον Αραβικό κόσμο. Είναι η μόνη χώρα που διατηρεί διπλωματικό εκπρόσωπο στο Ισραήλ και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια περιορισμού της δράσης της Χαμάς, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η Χαμάς ήδη ζήτησε από την Αίγυπτο να χαλαρώσει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους απέναντι στη Γάζα , ελέγχους που το Ισραήλ θεωρεί ζωτικούς για την αποτροπή εισροής πολεμικού εξοπλισμού στην περιοχή. Επίσης, ο αρχηγός της Χαμάς συνεχάρη τηλεφωνικά τον αρχηγό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την επιτυχία της επανάστασης ενώ ζήτησε δημόσια από την Αίγυπτο να επανεξετάσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Αναμένεται από την ισραηλινή ηγεσία ότι όποιος κι αν αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο δεν θα διατηρήσει την ανεκτική πολιτική του Μουμπάρακ απέναντι στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ εισάγει περίπου το 40% του αερίου που χρειάζεται από την Αίγυπτο. Ήδη, ισλαμιστές στρατιωτικοί έχουν χρησιμοποιήσει το χάος που επικρατεί για να ανατινάξουν αγωγούς στην έρημο, διακόπτοντας έτσι την παροχή. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου αναμένεται να επιδιώξει μια αναθεώρηση στα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Το καθεστώς που είχε εξασφαλιστεί με τη συνθήκη ειρήνης του 1979 έδωσε την δυνατότητα στο Ισραήλ να μεταφέρει στρατεύματα στα Ανατολικά και Βόρεια σύνορα. Μια τέτοια διαφοροποίηση θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του Ισραήλ που είχαν πέσει στο 7% του ΑΕΠ ενώ πριν τη συνθήκη ανερχόταν σε ένα ποσοστό 25%. Η ισραηλινή κυβέρνηση αποκλείεται να προβεί άμεσα σε κάποια αύξηση αμυντικών δαπανών υπό τον φόβο αποστολής εχθρικών μηνυμάτων. Ο Πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου αναμένεται να διατηρήσει μια πολιτική χαμηλού προφίλ.
Αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Γάζα, ο Μουμπάρακ αποτέλεσε τον ψύχραιμο διαμεσολαβητή δίνοντας σε μεγάλο βαθμό την ευκαιρία στο Ισραήλ να εμφανίζεται στις συνομιλίες από θέση ισχύος. Όμως, πολλοί ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η αβεβαιότητα στην Αίγυπτο θα τους αποτρέψει να προβούν στις αναγκαίες παραχωρήσεις για την επίτευξη μιας σταθερής και βιώσιμης λύσης. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι το Ισραήλ θα δεχτεί πιέσεις να συνάψει συμφωνία με την ηγεσία της Δυτικής όχθης. Η τάση, όμως, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος χωρίς να είναι εύκολα εφαρμόσιμη, είναι η προσπάθεια απευθείας επίλυσης του παλαιστινιακού καθώς θεωρείται ότι έτσι το Ισραήλ θα υπερκεράσει πολλά εμπόδια και δυσκολίες στην χάραξη της στρατηγικής του και στις σχέσεις του με τον Αραβικό κόσμο.