Από: www.tovima.gr |
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες εφαρμόζουν πολιτικές «υπερβολικής δημοσιονομικής λιτότητας» η οποία θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας σε συνέδριο επενδυτών στη Μόσχα.
«Πρόκειται για μια καταστροφική πολιτική η οποία εφαρμόζεται ακόμα και σε χώρες που δεν ήταν απαραίτητο να υιοθετήσουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα» επεσήμανε ο αμερικανός οικονομολόγος. Ως παράδειγμα προς αποφυγή επικαλέστηκε τη Βρετανία η οποία λαμβάνει μέτρα «πολύ πιο αυστηρά από όσο χρειαζόταν».
Δεν εξέφρασε ωστόσο την ίδια άποψη για τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας τις οποίες ενέταξε στις χώρες που «δεν είχαν άλλη επιλογή» εκτός της εφαρμογής σκληρών μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας.
Πάντως αναφορικά με το σύνολο της Ευρώπης επέμεινε ότι δεν ενδείκνυνται τέτοιου είδους πολιτική. «Βλέπουμε ήδη ποιες είναι οι συνέπειες της λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πιο προφανής επίπτωση είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης Δεν είναι ακόμα πρόδηλο αν θα επανέλθει η ύφεση αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή» τόνισε.
Επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία χωρών που εφάρμοσαν ανάλογης σκληρότητας μέτρα προειδοποίησε ότι «αυτό το πείραμα έχει δείξει επανειλημμένα ότι επιφέρει έντονη οικονομική επιβράδυνση».
Εκτός από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης παράγοντας όξυνσης της κρίσης είναι για τον Στίγκλιτς και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα έχει χειρότερες συνέπειες όχι μόνο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και επειδή η ΕΚΤ είναι περισσότερο επικεντρωμένη στην καταπολέμησή του».
Οπως εξήγησε ο ίδιος η αμερικανική οικονομία είναι «πιο ανθεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις» λόγω της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ομοσπονδιακή τράπεζα Fed η οποία διοχετεύει την αγορά με χρήμα μέσω της εξαγοράς ομολόγων.