Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Δεν παραιτείται τελικά ο Μουμπάρακ - Απογοήτευση και οργή στο Κάιρο - Φόβοι για αιματοχυσία

Από: www.newsit.gr
- «Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου όπως έχω ορκιστεί» 
- Διέψευσε ότι ετοιμάζει τη φυγή του από τη χώρα και ανακοίνωσε Συνταγματική αναθεώρηση 
- Μεταβιβάζει μέρος των εξουσιών του στον Σουλεϊμάν
- Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στην Αίγυπτο από το 1981 και τη δολοφονία Σαντάτ
Αντίθετα με ό,τι αναμενόταν, ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν ανακοίνωσε, στο διάγγελμά του, την παραίτησή του από την προεδρία της Αιγύπτου και τη μεταβίβαση των εξουσιών του στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμαν. Ανακοίνωσε τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος και επανέλαβε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.


«Δε θα παραιτηθώ μέχρι να αναλάβει η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση» επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας ότι θα μείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Ύστερα από ένα πολύωρο θρίλερ και με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας, ο Χόσνι Μουμπάρακ εμφανίστηκε σε εθνικό δίκτυο αλλά δεν είπε αυτό που περίμενε το εξεγερμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ. Κάλεσε σε ενότητα και τόνισε πως η κατάσταση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του αλλά με την Αίγυπτο. 

«Η Αίγυπτος είναι η πατρίδα της γέννησης και του θανάτου του και δε θα την αποχωριστώ» ξεκαθάρισε, δίνοντας τέλος στις φήμες πως ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του. Έκρινε νόμιμα και δίκαια τα αιτήματα του λαού τα οποία, όπως είπε, θα ικανοποιήσει, ανακοίνωσε πως μεταφέρει μέρος των εξουσιών του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και δεσμέυτηκε ότι θα επιδιώξει την τιμωρία εκείνων που ευθύνονται για τους θανάτους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. 

«Δε θα δεχτώ υποδείξεις από το εξωτερικό», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, «απαντώντας» στη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα πως «είναι ώρα για αλλαγή γιατί το ζητάει ο λαός». 

Λίγα λεπτά μετά το τέλος του διαγγέλματος Μουμπάρακ, το πανηγυρικό κλίμα στην πλατεία Ταχρίρ έπαψε να υπάρχει. Οργή, απογοήτευση, θυμός και αποδοκιμασίες από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο διαδηλωτές. Πολλοί έβγαλαν τα παπούτσια τους και τα κουνούσαν στον αέρα, κίνηση προσβλητική στον αραβικό κόσμο.

Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, όταν με έκτακτο δελτίο το BBC μετέδωσε πως επίκειται η παραίτηση Μουμπάρακ και η ανάθεση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν. Σε λίγη ώρα η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου, είχε μεταδοθεί από όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. 

Φυσικά, έφτασε και στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Το καθεστώς έπεσε» ήταν το πρώτο σύνθημα και γρήγορα περισσότερο από ένα εκατομμύριο κόσμος γέμισε την πλατεία και τους γύρω δρόμους, πανηγυρίζοντας και περιμένοντας το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου. 

Σιγά σιγά όμως, άρχισε να εκτυλίσσεται ένα θρίλερ. Οι πληροφορίες περί παραίτησης άρχισαν να διαψεύδονταν, κάνεις δε γνώριζε που βρισκόταν ο Μουμπάρακ (στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια), κάνεις δε γνώριζε αν το διάγγελμα θα γινόταν από το παλάτι σε απευθείας σύνδεση ή ήταν ήδη μαγνητοσκοπημένο. 

Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να εξετάζει τα δεδομένα και ο φόβος ενδεχόμενου πραξικοπήματος έγινε ορατός. Και σε αυτό ήρθε να προστεθεί και μια είδηση που μεταδόθηκε μέσω του Αλ Αραμπίγια: αν οι διαδηλωτές δε δεχτούν το σχέδιο να αναλάβει την εξουσία ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο στρατός –που όλες αυτές τις 17 μέρες κράτησε ρόλο θεατή- θα επέμβει!

Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Στρατός και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο στρατός έπαιξε το δικό του ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Λίγο αφού έγιναν γνωστές οι φήμες παραίτησης του Μουμπάρακ, αξιωματικός βρέθηκε στην πλατεία Ταχρίρ και ανακοίνωσε στο πλήθος ότι σύντομα, τα αιτήματά του θα ικανοποιηθούν. Αργότερα, με sms ενημέρωσε πως επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις!

Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ ξεκαθάρισαν πως ζητούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και όχι απλά τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν, αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και «καθρέφτη» του 30ετία προέδρου της χώρας. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωναν διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ, η μεταβίβαση της εξουσίας στον σημερινό αντιπρόεδρο θα είναι απλά η αρχή και όχι το τέλος της εξέγερσης.