Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις έως τον Οκτώβριο


Από: www.capital.gr

Για την ερχόμενη Δευτέρα, όπου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη θα συναντήσει τους επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών, μετατίθεται το ενδιαφέρον, καθώς κατά τις χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων άνοιξε ο δρόμος για πλήρη αναθεώρηση του καθεστώτος των επικουρικών συντάξεων, το αργότερο έως τον Οκτώβριο, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στους κλάδους υγείας των ταμείων. 
Τόσο η πρωινή όσο και η απογευματινή συνάντηση της Τετάρτης, ήταν για το ασφαλιστικό και την υγεία. Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας ζήτησαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλήρη χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου, ενιαίου κανονισμού παροχών των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ).
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, το αργότερο σε 15 ημέρες αναμένεται το σχέδιο ενιαίων παροχών από τα ταμεία, με στόχο την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι ελεγκτές φάνηκαν ενημερωμένοι τόσο για τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όσο και για τα προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκαν διαλλακτικοί, καθώς πρόκειται για θέμα διαφάνειας και δέχθηκαν ακόμη και την ελαστικότερη διατύπωση των χρονοδιαγραμμάτων, στο κείμενο του Μνημονίου Νο 4 που θα συνοδεύει την τέταρτη δόση του δανείου.  Κατά τη συζήτηση, τέθηκαν ακόμη τα θέματα της αρνητικής λίστας, η οποία  θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και του rebate, με τους τεχνοκράτες να θέλουν να μάθουν, εάν υπάρχει σχέδιο αναπλήρωσης των εσόδων, στην περίπτωση που οι φαρμακευτικές εταιρείες κερδίσουν την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, εξέφρασαν φόβους, μήπως με τη δημιουργία του νέου Οργανισμού που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του Ανδρέα Λοβέρδου, που προκάλεσε τις απεργίες στο χώρο των γιατρών, αυξηθεί το κόστος λειτουργίας της πρωτοβάθμιας υγείας, εξαιτίας των συμβάσεων με τους γιατρούς. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, θα μετρήσει το κόστος των συμβεβλημένων γιατρών για τα ταμεία ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και θα το παρουσιάσει στις επόμενες ημέρες. 

Κατά τη δεύτερη, απογευματινή συνάντηση, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, η τρόικα έθεσε το θέμα των επικουρικών με αιχμή το χρονοδιάγραμμα των αναλογιστικών μελετών, την ευθύνη της αξιοπιστίας και τον έλεγχο των στοιχείων, βάσει των οποίων θα πραγματοπιοηθούν οι μελέτες. Να σημειωθεί ότι στο θέμα του χρονοδιαγράμματος υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, τόσο ως προς την ανάθεση του έργου εκπόνησης των μελετών σε ιδιώτες, όσο και ως προς το χρόνο της μεταρρύθμισης. 

Συγκεκριμένα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οι αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2011 (όπως π.χ. για το ΕΤΕΑΜ) ενώ η  αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη έχει πει στη Βουλή, ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν  στις 30 Ιουνίου 2011. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών αυτών σε άλλο φορέα με προθεσμία ολοκλήρωσης τους την 15η Δεκεμβρίου του 2011. Από την άλλη, η Τρόικα πιέζει ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2011 να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη παρέμβαση στα ελλειμματικά (αναλογιστικά) επικουρικά. 

Σύμφωνα με  πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως θα υπάρχει νομοθετική παρέμβαση το αργότερο έως τον Οκτώβριο. 

Αλλά και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, μετά την υπαναχώρηση της διοίκησης της ΝΕΟΓΑΛ και την υπογραφή τελικά επιχειρησιακής σύμβασης που προβλέπει μηδενικές αυξήσεις και διατήρηση της απασχόλησης, η Τρόικα ανησυχεί γιατί δεν έχει ακόμη υπογραφεί έστω μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας και πιέζει για περαιτέρω ευελιξίες, με αιχμή τις αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την άρση των αντικινήτρων για περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας. Στόχος, που θα τεθεί εκ νέου στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, είναι η μείωση του κόστους εργασίας κατά τουλάχιστον 7%.