Από: www.epikaira.gr |
Διακόσια εβδομήντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βερολίνου υπάρχει ένα μικρό χωριό το οποίο διοικεί από το σπίτι του στην επαρχιακή πόλη του Jamel, ο αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος που θεωρείται αναβίωση του κόμματος του Χίτλερ. Η σημαία του Γ’ Ράιχ κυματίζει ενώ στη σημαία του ακραίου δεξιού κόμματος εμφανίζεται ένας άντρας να σπάει με μια βαριοπούλα το αστέρι του Δαυίδ (έμβλημα της ιουδαϊκής θρησκείας και επομένως των Εβραίων).
Κάθε λίγους μήνες, γίνονται συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους με τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν : “ο Χίτλερ είναι ο αρχηγός μου” .
Αυτή η περίπτωση είναι ενδεικτική ενός φαινομένου που αρχίζει να προσλαμβάνει αυξητικές τάσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Μια ανατριχιαστική επανεμφάνιση του νεοναζισμού σε Μεκλεμβούργο και Δυτική Πομερανία έχει οδηγήσει στην είσοδο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΕΔΚ)με ποσοστό στις περιοχές αυτές 7,2 % στις τελευταίες εκλογές.
Λέγεται ότι το κόμμα βρίσκεται πίσω από περίπου 40 επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς μέσα σε ένα χρόνο : βανδαλισμοί σε κομματικά γραφεία και ανατίναξη γραμματοκιβωτίου ενός εισαγγελέα. Μάρτυρας υποστηρίζει δε ότι στο Jamel κάτοικος χτύπησε επισκέπτη και του ζητούσε να ορκιστεί πίστη του στον Χίτλερ.
Το κρατίδιο παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία, 12,7% το Δεκέμβριο, και τις λιγότερες βιομηχανίες, γεγονότα που ενισχύουν την ξενοφοβία την οποία εκμεταλλεύονται οι Νεοναζί. Μόλις το 2% του πληθυσμού έχει γεννηθεί εκτός της περιοχής και οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η έλλειψη επικοινωνίας με εξωτερικούς παράγοντες έχει ενισχύσει την καχυποψία.
Στο Jamel, 6 από τα 10 σπίτια ανήκουν στο ΕΔΚ και 10 από τους 28 ενήλικες ακροδεξιοί εξτρεμιστές. Την πόλη διοικεί ένας άντρας 36 χρονών, ο Σβεν Κρουγκερ, ο οποίος μεγάλωσε εκεί.
Δεδομένου του αυξημένου κλίματος ξενοφοβίας που εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη μετά και την άνοδο των μεταναστευτικών ρευμάτων από τον Ισλαμικό κόσμο, κύριος αποδέκτης των οποίων είναι η Γερμανία, και με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron περί αποτυχίας της πολυπολιτισμικότητας και επομένως της αρμονικής συμβίωσης ατόμων που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές δομές, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που αποτελούν μια ανησυχητική έξαρση του φαινομένου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα σε περιόδους οικονομικής ανασφάλειας και γενικότερης αβεβαιότητας, πυροδοτώντας έτσι την κοινωνική σύγκρουση.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με την πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση στον Έβρο, το χτίσιμο αυτού του φράχτη, που προκάλεσε αμφίδρομες αντιδράσεις και την μονιμοποίηση της φρουράς της FRONTEX στα σύνορά μας, η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης έλευσης μεταναστών με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή δεδομένου ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό όντας αντιμέτωπη με την χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση από την εποχή της Μεταπολίτευσης και μετά και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε εξάρσεις βίας και ρατσιστικές-ξενοφοβικές εκδηλώσεις.