Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση προ των πυλών;

Από: newsit
- Γερμανική έκδοση Financial Times : Ευρωπαικές κυβερνήσεις θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
- Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σκέφτεται την αναδιάρθρωση παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ - Γιατί ήρθαν στην Ελλάδα Σόρος, Τρισέ και Βαν Ρομπέι
- Για αναδιάρθρωση μιλάνε βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ - Τα μηνύματα των χρηματαγορών
Η επιχειρηματολογία πως επίκειται αναδιάρθρωση , πάντα σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα είναι, πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012 με συνέπεια να χρειαστεί αύξηση της οικονομικής βοήθειας, πέρα του δανείου των 110 δις ευρώ, που πολιτικά είναι αδύνατη και η αναδιάρθρωση φαντάζει ως αναγκαστική επιλογή.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Γ.Παπακωσταντίνου σκέφτεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης παρά τον βομβαρδισμό διαψεύσεων.
Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες αναδιάρθρωση θα χρειαστούν και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, με τρόπο όμως που να εξασφαλίζει πως δεν θα προκληθούν στάσεις πληρωμών και ντόμινο καταρρεύσεων στις γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές και ισπανικές τράπεζες που έχουν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο πως ωριμάζει σε Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιδέα για διαδικασίες ομαλής και ήπιας αναδιάρθρωσης χρέους σε συμφωνία με τις αγορές, για να μπει φρένο στη νέα κρίση χρέους που πλησιάζει.

Σύμφωνα με το euro2day στη Γερμανία βρίσκονται σε συναγερμό για την κρίση χρέους στις περιφερειακές χώρες και ιδιαίτερα για την αρνητική τροπή που έχουν λάβει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
 
Η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να βάζει  θέμα ντόμινο με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη και η αναδιάρθρωση-πακέτου φαίνεται πως έχει τεθεί από συνεργάτες της Μέρκελ, ώστε να συγκρατηθούν οι αναταράξεις και οι αντιδράσεις των αγορών.

Όπως διαρρέεται από γερμανικές διπλωματικές πηγές, μια ξαφνική πολιτική απόφαση-σοκ της Ε.Ε. θα απορροφήσει πολιτικούς κραδασμούς στο εσωτερικό των προβληματικών χωρών, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και κερδοσκοπικές επιθέσεις εάν αντιμετωπιστούν από την ηγεσία της ευρωζώνης η κάθε μία ξεχωριστά.
 
Μένει βέβαια να διευκρινιστεί εαν μιλάμε για "κούρεμα" ομολόγων ή μπορεί να γίνει μέσω του ταμείου EFSF και ειδικών δανείων που θα μπορεί να παραχωρεί στις προβληματικές χώρες ώστε να επαναγοράσουν το χρέος τους.
Στο αυριανό συμβούλιο του Eurogroup όσο και του Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου 
θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται προ των πυλών ένταξης στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.
 
Μάλιστα το Εurogroup αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει σύντομα το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για το 2011 αλλά και της τριετίας 2012 - 2014, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.

Όμως με το θέμα της αναδιάρθρωσης συνδέεται από πολλούς η επίσκεψη στη χώρα μας του Τ.Σόρος, του εκπροσώπου δηλαδή του ΔΝΤ στις αγορές ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν με νόημα πως μόνο τυχαία δεν έρχονται επίσης στην Ελλάδα οι Τρισέ και Βαν Ρομπέι.

Πάντως τη λέξη αναδιάρθρωση και ακόμα σημαντικότερα την αναγκαιότητα της εξέφρασαν ανοιχτά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου.
Για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Σκάι ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Κατηγορηματικά διέψευσε από τις Βρυξέλλες και ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, τη διενέργεια διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
 
Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
"Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις Ελληνικές Αρχές στις προσπάθειες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας και μεταρρύθμισης της οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα "να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές, με λογικούς όρους δανεισμού".
 
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μετά το 2012 η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση συνιστά "σπέκουλα" και επανέλαβε ότι "η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα".
 
''Αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης'', διευκρίνισε τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν επιζήμιο για τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες.

Και βέβαια εν μέσω όλων αυτών των κομματιών που μαζί συνθέτουν το παζλ της επικείμενης αναδιάρθρωσης, οι αγορές στέλνουν και αυτές το μήνυμα τους με το Χρηματιστήριο να δημιουργεί αρνητικό ρεκόρ 7, χωρίς τη σημερινή, σερί συνεδριάσεων σαν να δείχνει ότι προεξοφλεί αυτές τις εξελίξεις.