Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Οι βρετανικές βάσεις «υπεύθυνες» για έξαρση του καρκίνου

Κύπρος: Οι βρετανικές βάσεις «υπεύθυνες» για έξαρση του καρκίνουΑνησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση της Κύπρου καταγγελίες που αποδίδουν την έξαρση καρκίνου σε ορισμένες περιοχές, στην λειτουργία κεραιών των βρετανικών βάσεων σε κοντινή απόσταση.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Βρυσούλλων, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, που αριθμεί 100-120 κατοίκους, έχουν παρουσιαστεί 13 κρούσματα καρκίνου γεγονός που αποδίδεται στις κεραίες.
Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Περιβάλλοντος και Υγείας εξέτασαν σήμερα σε έκτακτη κοινή τους συνεδρία καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζεται έξαρση κρουσμάτων καρκίνου στις περιοχές Βρυσούλλων, Αχερίτου και Στροβιλιών, λόγω της παρουσίας κεραιών των βρετανικών βάσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, δήλωσε ότι οι καταγγελίες εξετάστηκαν μετά και από μελέτη που διεξήγαγαν δύο επιστήμονες στις συγκεκριμένες περιοχές, «όπου εδείχθησαν να υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου λόγω της επίδρασης των κεραιών των βρετανικών βάσεων«.
Όπως ανέφερε, εκπρόσωποι των βρετανικών βάσεων κλήθηκαν να παραστούν σήμερα στη συνεδρία των δύο Επιτροπών, ωστόσο απέστειλαν μόνο επιστολή στην οποία εξέφρασαν τη θέση τους για το θέμα.
Ο κ. Αδάμου ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλώνοντας ότι, πέραν από τη μελέτη, εκείνο που ενδιαφέρει την Επιτροπή είναι η θέση του κράτους, δηλαδή του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη της υγείας των πολιτών, και πρέπει να λαμβάνουν μέτρα που θα μειώνουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, τον κίνδυνο να προσβληθεί η ανθρώπινη υγεία.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοσούν και κατοικούν σε απόσταση 200 μέτρων από τις κεραίες, στα Στροβίλια, είπε ο κ. Αδάμου, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν σπίτια σε απόσταση 200 μέτρων και ο διοικητής των βρετανικών βάσεων να κάνει λόγο μόνο για φάρμες, που βρίσκονται σε απόσταση 700-1500 μέτρων, από τις κεραίες.
Ο βουλευτής ΔΗΣΥ δήλωσε ότι οι βρετανικές βάσεις «ψεύδονται στην απάντηση που έδωσαν σήμερα στη Βουλή ότι οι κεραίες βρίσκονται σε απόσταση πέραν του ενός χιλιομέτρου από τις κατοικημένες περιοχές» και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε από τους ανεξάρτητους επιστήμονες προκαλούν φόβο και πανικό.
Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου είναι δυσανάλογος του τοπικού πληθυσμού και ξεπερνά το 4% του μέσου όρου για την υπόλοιπη Κύπρο, είπε εξάλλου ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Αντανάκλαση: 24h