Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

H φτώχεια «πνίγει» 80 εκατoμμύρια Ευρωπαίους

H φτώχεια «πνίγει» 80 εκατoμμύρια Ευρωπαίους
Το στοίχημα είναι να βγουν από τη φτώχεια 20 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2020, τόνισε ο Βέλγος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Frédéric Daerden, ενημερώνοντας την Ευρωβουλή για τα αποτελέσματα του πρώτου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού στην Κρακοβία.
Σήμερα, 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, περίπου το 16% του πληθυσμού της ΕΕ είναι και επισήμως «φτωχοί», με εισόδημα κάτω του ενός τρίτου του εισοδήματος στη χώρα τους. Επισήμως, «φτωχοί» θεωρούνται όσοι ζουν με λιγότερο από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος. (Ο διάμεσος είναι μέτρο που διαφέρει από το μέσο όρο αλλά εκτιμάται ότι αποδίδει πιστότερα την πραγματική εικόνα σε μια κοινωνία ή οικονομία).

Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής, για την καταπολέμηση της φτώχειας η ΕΕ πρέπει και μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, με τη θέσπιση ορισμένων κοινών κανόνων και τη διάθεση κονδυλίων.
Στην Κρακόβια υπουργοί από τα κράτη μέλη παρουσίασαν κάποια στοιχεία, ειδικά για το τι σκοπεύουν να πράξουν: Στη Γαλλία στόχος είναι η μείωση των επισήμως φτωχών κατά το ένα τρίτο μέχρι το τέλος του 2012 ενώ στη Γερμανία επιδιώκεται η μείωση των μακροχρόνια άνεργων κατά 20% μέχρι το 2020.
Στην Πολωνία έχει τεθεί ως στόχος η έξοδος 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
Αντανάκλαση: newpost