Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ «ΕΦΡΑΙΜΙΑΔΑ»: Η φάμπρικα των ιερών θαυμάτων

Στη ρωσική περιοδεία του Εφραίμ «συνεργοί» του ήταν και πολλοί Ρώσοι επίσκοποι και κληρικοί, που χρησιμοποίησαν την Αγία Ζώνη ως μέσον για να μετατρέψουν τους ναούς σε οίκους εμπορίου.
Στη ρωσική περιοδεία του Εφραίμ «συνεργοί» του
ήταν και πολλοί Ρώσοι επίσκοποι και κληρικοί,
 που χρησιμοποίησαν την Αγία Ζώνη ως μέσον
 για να μετατρέψουν τους ναούς σε οίκους εμπορίου.
Επί σειρά ετών ο πολυμήχανος ηγούμενος διαφήμιζε τις θαυματουργές ιδιότητες της Αγίας Ζώνης και άλλων ιερών κειμηλίων της Μονής Βατοπεδίου, τα οποία περιέφερε πρόσφατα στη Ρωσία. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του, έχει δει να θεραπεύονται η στειρότητα και ο καρκίνος, καθώς και να επιστρέφουν παιδιά από τον... άλλο κόσμο
Αφθονία... θαυμάτων έταζε στους Ρώσους ο Εφραίμ, που πρωτοστάτησε κατά την πρόσφατη μακρά και πομπώδη περιοδεία της Αγίας (Τιμίας) Ζώνης στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, εν μέσω του δριμύτατου ρωσικού χειμώνα - χωρίς βέβαια να αντιμετωπίσει εκεί προβλήματα υγείας.
«Πάρα πολλά θαύματα έγιναν μπροστά μας στη Ρωσία, πάρα πολλές αρρώστιες έχουν ξεπεραστεί με την παρουσία της Αγίας Ζώνης» έλεγε και ξανάλεγε ο Εφραίμ τόσο στις εμφανίσεις του στα ρωσικά κανάλια όσο και στις ομιλίες του, περιγράφοντας απίθανα πράγματα.
«Συνεργοί» του σε αυτήν την εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος του λαού και των ελπίδων των κάθε λογής πασχόντων ήταν πολλοί Ρώσοι επίσκοποι και κληρικοί, που χρησιμοποίησαν την Αγία Ζώνη ως μέσον για να μετατρέψουν τους ναούς σε οίκους εμπορίου.
«Δάμασε» τη φύση
Ο Εφραίμ δείχνει στον Ρώσο προέδρο Μεντβέντεφ μία από τις επτά... θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.
Ο Εφραίμ δείχνει στον Ρώσο προέδρο Μεντβέντεφ μία από τις επτά... θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.
Ετσι ο προφυλακισμένος ήδη ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου είδε «θαύμα» ακόμη και με τα... φυσικά φαινόμενα που επικράτησαν κατά την παραμονή του στην Αγία Πετρούπολη, παρουσιάζοντάς τα αναλόγως στη συνέχεια.
Και μπορεί αυτές τις ημέρες η κρατική προπαγάνδα στη Βόρειο Κορέα -στην πιο φαιδρή της μορφή- να συνδέει την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων με τον θάνατο του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ, ωστόσο... προηγήθηκε ο Εφραίμ στη Ρωσία.
Χιλιάδες πιστοί είχαν σπεύσει να προσκυνήσουν τη «θαυματουργή» Ζώνη που είχε φέρει ο Εφραίμ.
Χιλιάδες πιστοί είχαν σπεύσει να προσκυνήσουν τη «θαυματουργή» Ζώνη που είχε φέρει ο Εφραίμ. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενώ στην Αγία Πετρούπολη ο ουρανός ήταν μαύρος με σύννεφα, πάνω από το Μοναστήρι Αναστάσεως του Κυρίου υπήρχε μια... ζώνη με πάλλευκο και πάνλαμπρο χρώμα, εκεί ακριβώς στο σημείο όπου φιλοξενούνταν η Αγία Ζώνης της Παναγίας». Και αυτό το «θαύμα», όπως έλεγε, το κατέγραψε και ένας... Ρώσος φωτογράφος.
Στη ρωσική περιοδεία εκτός των άλλων θαυμάτων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της στειρότητας των γυναικών, της ίασης του καρκίνου (!) κ.ά., ο Εφραίμ επέμενε ότι «αυτό που αποτελεί μόνιμο θαύμα της Αγίας Ζώνης είναι ότι λύεται το πρόβλημα γονιμότητας των στείρων συζύγων».
Το δημοσίευμα του «Εθνους» στις 31/5/1995 που αναφέρεται στην περιοδεία της Τιμίας Ζώνης στην Αθήνα και τις καταγγελίες, ακόμη και ιεραρχών, για «εμπόριο με τη θρησκεία».
Το δημοσίευμα του «Εθνους» στις 31/5/1995 που αναφέρεται στην περιοδεία της Τιμίας Ζώνης στην Αθήνα και τις καταγγελίες, ακόμη και ιεραρχών, για «εμπόριο με τη θρησκεία».
Κι όλα αυτά χάρη σε κάποιες κορδελίτσες -κάτι σαν το φιτίλι των κεριών- που τοποθετούνται πάνω στις τρεις (!) λειψανοθήκες της Τιμίας Ζώνης και μετά δίνονται στους πιστούς με τον ανάλογο... οβολό.
Κατά τη ρωσική περιοδεία ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος μιλούσε για αντίγραφα (;) της Αγίας Ζώνης και στηρίζοντας τα θαύματά της έλεγε ότι θεραπεύουν τις αρρώστιες στις γυναίκες και ιδιαίτερα τη στειρότητα.
Τα ρωσικά κανάλια έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο αρκετές από τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του Εφραίμ στη Ρωσία και αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι υπάρχει σε αυτές μια πλειοδοσία περιγραφών για θαύματα.
«Στην Αγία Πετρούπολη με πλησίασε μια κυρία Ναταλία, η οποία είχε το ένα της μάτι τυφλό εδώ και χρόνια. Μετά το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη όχι μόνο βλέπει και πάλι καλά, αλλά και διαβάζει χωρίς γυαλιά» εμφανίζεται να λέει ο Εφραίμ.
«Κατά την προηγούμενη επίσκεψή μου στην Αγία Πετρούπολη με πλησίασε μια γυναίκα, η οποία έλεγε ότι πονούσε πολύ στη μέση της. Της έδωσα μια κορδέλα. Τώρα ήρθε και μου είπε ότι την έβαλε στη μέση της και της πέρασε ο πόνος και δεν ξαναπαρουσιάστηκε» περιγράφει ο Βατοπεδινός ηγούμενος.
Το περίεργο είναι ότι αυτή η «ομοβροντία θαυμάτων» της Τιμίας Ζώνης εμφανίζεται κυρίως μετά το 1987, δηλαδή αφότου ο Εφραίμ πήγε στη Μονή Βατοπεδίου ως επικεφαλής μιας αδελφότητας Κυπρίων.
Αυτό διαπιστώνεται και από το βιβλίο με τον τίτλο «Τα θαύματα της Αγίας Ζώνης», που κυκλοφόρησε η ίδια η Μονή Βατοπεδίου με πρόλογο του αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται διηγήσεις περιστατικών... θεϊκής παρέμβασης που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.
Ενας ιερέας από την Αθήνα εμφανίζεται να περιγράφει: «Τον Απρίλιο του 1995, η σύζυγος ήταν στον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης και παρουσίασε πρόβλημα. Επρεπε να γίνει καισαρική τομή, για να πάρουν το παιδί πρόωρα. Η σύζυγος φόρεσε την Αγία Ζώνη για δύο μέρες πριν την εγχείρηση. Το μωρό, ένα κοριτσάκι, που προηγουμένως ήταν 1.400 γραμμάρια, γεννήθηκε με διπλό βάρος...».
Του... ίσιωσε τη μέση
Το 1995 η Τιμία Ζώνη μεταφέρεται σε ένα σπίτι (;) στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια περιγράφονται τα «θαύματα» που συνέβησαν σε άτομα τα οποία ήταν παρόντα: «Ενας στρατοδίκης με σοβαρό πρόβλημα στη μέση, ο οποίος βάδιζε κυρτός, μόλις έφυγε από το σπίτι έγινε καλά.
Παιδάκι 1,5 έτους, που δεν μπόρεσε ποτέ να πατήσει στα πόδια του -είχε πρόβλημα εκ γενετής-, μόλις πήγε στο σπίτι του βάδισε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δικοί του προσκύνησαν την Αγία Ζώνη την τελευταία στιγμή...».
Εντονες αντιδράσεις και από την εκκλησία
Η «επεισοδιακή» περιοδεία στην Αθήνα
Η τελευταία περιοδεία της Τιμίας Ζώνης και του Εφραίμ στη Ρωσία θύμιζε σε πολλά την ανάλογη εκείνη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ακόμη ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου ήταν άγνωστος.
Αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σήμερα, τότε βρέθηκαν πολλοί, τόσο από τον χώρο της Εκκλησίας όσο και δημόσια πρόσωπα, που αντέδρασαν έντονα.
Ενας από αυτούς ήταν ο μακαριστός μητροπολίτης Εδέσσης Χρυσόστομος, που είχε εξαπολύσει δριμύ «κατηγορώ» κάνοντας λόγο για ευτελή αργυρολογία που προσβάλλει τη χριστιανική πίστη, διασύρει το κύρος της Εκκλησίας και τραυματίζει βαρύτατα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για περιφορά λειψάνων και κειμηλίων των μονών του Αγίου Ορους, που τελικά προσβάλλει τη χριστιανική πίστη και μετατρέπει τους ναούς σε οίκους εμπορίου.
«Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου Ορους προς τον σύγχρονο κόσμο; Ετσι αντιλαμβάνεται την αποστολή του; Αυτή είναι η Ορθοδοξία μας; Ετσι θα καλλιεργηθεί και θα αναγεννηθεί ο ελληνικός λαός; Αυτή την τροφή θα προσφέρουμε στον σύγχρονο άνθρωπο; Οι ναοί μεταβάλλονται πραγματικά σε οίκους εμπορίου, όπου τα όσια και τα ιερά προσφέρονται ως εμπορεύματα.
«Χριστέμποροι»
Γι' αυτό ο γνήσια πιστός λαός αντιδρά με τις λέξεις: Χριστέμποροι, θεομπαίχτες, αγυρτεία, λειψανολατρεία, αγιογδύτες κ.λπ.»  «...ενταλμένοι κατασκευάζουν και μερικά θαύματα, ιάσεις και θεραπείες για να είναι η παραπλάνηση, η εκμετάλλευση και η απάτη του απλοϊκού λαού πλήρης και ολοκληρωμένη» (απόσπασμα από το «Εθνος» 31/5/1995).
«Σκέπτεται κανείς τι θα έκαμνε ο Χριστός αν επισκεπτόταν έναν τέτοιο ναό; Οχι μαστίγιο και φραγγέλιο, αλλά ατομική βόμβα θα χρησιμοποιούσε για να ανατινάξει και συντρίψει τους πάντας και τα πάντα», ανέφερε τότε ο σεβάσμιος εκείνος ιεράρχης.
Από την Αγία Ζώνη στις θαυματουργές εικόνες
«Η Παναγιά η Παντάνασσα... ανέστησε παιδί στο νεκροτομείο»
Ο ίδιος ο Εφραίμ με κάθε ευκαιρία μιλάει για τα θαύματα όχι μόνο της Αγίας Ζώνης, αλλά και επτά θαυματουργών εικόνων της Παναγίας που υπάρχουν στη Μονή Βατοπεδίου.
Το 2006 ο ηγούμενος εμφανίζεται να μιλάει για τα θαύματα αυτά στη σύζυγο του τότε υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Μάλιστα τα σχετικά βίντεο έχουν περίοπτη θέση σε πολλά sites και μπλογκ των Βατοπεδινών στο Διαδίκτυο.
«Εχουμε την Παναγία την Παντάνασσα, η οποία ιδιαίτερα βοηθάει τους καρκινοπαθείς. Είναι αυτή η εικόνα, τι να σας πω! Εχει τόσα θαύματα κάμει» έλεγε τότε ο Εφραίμ, περιγράφοντας με δέος τις θαυματουργές εικόνες.
«Γίνονται καλά»
«Στέλνουμε λαδάκι από το καντήλι της. Σταυρώνονται, γίνονται καλά. Και ένα παιδί στη Ρωσία που μας είπαν ότι το πήραν στο νεκροτομείο, απέθανε δηλαδή, και πήγεν η μάνα του και το άλειψεν με το λάδι της Παναγιάς της Παντάνασσας και είχε κι ένα καρτ ποστάλ, μια χάρτινη εικόνα και τον σταύρωσε επάνω κι αμέσως το παιδί άνοιξε τα μάτια του.
Εχουμε πάρα πολλά τέτοια. Στην Αυστραλία, μας γράφουν, γίνονται θαύματα πολλά με καρκινοπαθείς. Τώρα αυτά τα μαζεύουμε επώνυμα και θα τα εκδώσουμε»
Σε άλλο σημείο εξιστορεί με τον ίδιο ενθουσιασμό: «Ηρθε μια κυρία και μου λέει εγώ για 15 χρόνια δεν έκανα παιδιά, οι γιατροί με απογοήτευσαν, τότε κάποιος γνωστός μου πήγε στο Βατοπέδι και του έδωσαν οι πατέρες μίαν κορδέλαν που ήταν ευλογημένη στην Αγίαν Ζώνην.
Την έβαλα, μου λέει, και τώρα γέννησα το πρώτο μου παιδί. Με πλησιάζει κάποια άλλη μετά. Εγώ δεν είχα παιδιά, μου λέει, και πήρα την ευλογημένη κορδέλα της Αγίας Ζώνης κι έκανα παιδί. Με πλησιάζει τρίτη κοπέλα και μου λέει εγώ πονούσα πολύ στη μέση μου και μου φέρανε αυτήν την κορδέλα και την έβαλα επάνω μου και τώρα είμαι μια χαρά...».
Και καταλήγει: «Εχουμε την Παναγία την Παραμυθία. Αυτήν την Παναγία πολλές φορές ήρθαν άνθρωποι και την ασπάστηκαν και γίνανε καλά.
Αλλοι έρχονται και ασπάζονται αυτήν την εικόνα και έχουνε μίαν κατάθλιψιν και αμέσως αυτή η κατάθλιψις φεύγει, δηλαδή η θαυματουργή αυτή εικόνα θαυματουργεί ακαριαίως. Αλλοι έχουνε σωματικούς πόνους, άλλοι έχουνε εγχειρήσεις».
Αντανάκλαση: ethnos