Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«Γιατί δεν αποχωρεί η Ελλάδα από το ευρώ»;

XRIMANEWS.GR
Προετοιμάζεται επιστροφή στη δραχμή; Διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse εκτιμώντας ότι η Αθήνα εκμεταλλεύεται την πρόθεση της Άγκελα Μέρκελ να σώσει το κοινό νόμισμα με κάθε κόστος.
Σχολιάζει μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ευρωκρίση για να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο.
Η Die Presse δεν θεωρεί έκπληξη το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση την έξοδο από το κοινό νόμισμα και σημειώνει: «Η χώρα πνίγεται από τα χρέη, ενώ με το δικό της νόμισμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να μειώσει το βάρος των χρεών. Ο δρόμος μέχρι εκεί όμως είναι δύσκολος.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής το 2001 προετοιμάζοντας διακριτικά τη νομισματική μεταρρύθμιση και θέτοντάς την αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή». 

Η εφημερίδα θεωρεί ότι μόνο αυτή η μέθοδος προετοιμασίας μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απέτρεπε τη μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και την μεταφορά τους έξω από τη χώρα.

 Και κλείνει: «Όσο η Γερμανία επιμένει ότι θα κάνει τα πάντα για τη διάσωση του ευρώ, μπορεί η Αθήνα να εκφράζει τη μία επιθυμία μετά την άλλη προς το Βερολίνο και πάντα με την απειλή: ‘Αλλιώς αποχωρούμε’. 

Μετά από δύο χρόνια πολιτικής για τη διάσωση του ευρώ, μια αποχώρηση θα ήταν μοιραία».
Αντανάκλαση: analitis