Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ: «Η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή»

Την πεποίθησή του ότι «η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή» εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με τον τίτλο αυτό, σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Γκράνμα, το επίσημο όργανο του Κομουνιστικού Κόμματος της χώρας, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κάστρο, επισήμως οι Αμερικανοί ήδη «βάλλουν» ενάντια στην Τεχεράνη με «πυρά» οικονομικής και ενεργειακής φύσης, ενώ ανεπισήμως μυστηριώδεις βόμβες εκρήγνυνται σκοτώνοντας Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά» αναφέρει ο Κάστρο, «που οι ΗΠΑ δολοφονούν έναν πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν». Μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρει ο Κάστρο έχουν δολοφονηθεί τέσσερις.

«Πρόκειται για επιλεκτική σφαγή εξεχόντων Ιρανών επιστημόνων, που έχουν συστηματικά δολοφονηθεί» λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, την ίδια ώρα που η Ισλαμική Δημοκρατία κήδευε τον Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν, η Ουάσιγκτον άρχισε να κάνει πράξη την απόφαση του Ομπάμα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε όσες εταιρείες συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, αναφέρει ο Κάστρο.

«Από την πλευρά του ο Αχμαντινετζάντ δεν έκανε λόγο για πόλεμο στη συνάντησή μας» δηλώνει ο πρώην ηγέτης της Κούβας,«ίσως γιατί είναι ακόμα πρώιμο», συμπεραίνει.

Ενημερωμένος για όλες τις διεθνείς εξελίξεις, ο Φιντέλ Κάστρο επισημαίνει εν συνεχεία τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για «ένα σενάριο που εξελίσσεται στη Συρία, παρόμοιο με εκείνο της Λιβύης». Μάλιστα, ο Κάστρο αναφέρει πως ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Νικολάι Πατρούσεβ εκτιμά πως το«χτύπημα» στη Δαμασκό θα προέλθει από την γειτονική Τουρκία.

Παράλληλα, ο πρώην ηγέτης της Κούβας εκφράζει την πεποίθηση πως δεν είναι μόνο το Ιράν και η Μέση Ανατολή, που παράγουν ανησυχητικές ειδήσεις, αλλά και χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, για το Αφγανιστάν, ο Κάστρο κάνει εκτενή αναφορά στο βίντεο, όπου καταγράφηκε βεβήλωση νεκρών Ταλιμπάν από Αμερικανούς στρατιώτες. «Είδα τις εικόνες» λέει ο Φιντέλ Κάστρο «και βρίσκω τη συμπεριφορά αυτή τελείως ελεεινή».

Ωστόσο, ο Κάστρο αναφερόμενος στους Αμερικανούς στρατιώτες επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «πολλοί από αυτούς τους στρατιώτες είναι και οι ίδιοι θύματα και καταλήγουν αυτοκτονώντας» σε μια χώρα, «που πριν τη θητεία τους ούτε την είχαν ακούσει ή διδαχθεί, με την αποστολή να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν ώστε να πλουτίζουν οι πολυεθνικές και οι βιομηχανίες όπλων».

«Τελικά υπερβάλω όταν διαπιστώνω ότι η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή;»καταλήγει ο Κάστρο.
Αντανάκλαση:  24h