Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΕΗ μας … άλλαξε τα φώτα


Μας άλλαξαν τα φώτα παραμονή των ΦώτωνΜια ημέρα πριν από τη γιορτή των Φώτων η ΔΕΗ αποφάσισε να ανακοινώσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και να μας αλλάξει μια για πάντα τα… φώτα. Οι αυξήσεις φτάνουν το 14,9% ενώ για τα οικιακά τιμολόγια που ενδιαφέρει εκατομμύρια νοικοκυριά, θα είναι ακριβότερα πάνω από 12%. Μαζί με το πράσινο χαράτσι, την αύξηση δηλαδή του τέλους ΑΠΕ, θα πληρώνουμε το ρεύμα κατά 15% ακριβότερο από πέρυσι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ η μεσοσταθμική αύξηση είναι μόλις… 9,2% ενώ παραμένει αμετάβλητο το κοινωνικό τιμολόγιο κι αυτό των πολυτέκνων. Πάλι καλά που τους έκοψε δηλαδή.
Επίσης:

Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σε αυτή την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.
Σύμφωνα με την ΔΕΗ, οι σχετικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων έγιναν λαμβάνοντας υπόψη:
·αφενός μεν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις,
·αφετέρου δε τις σημαντικές αυξημένες δαπάνες της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σχετικές δαπάνες της ΔΕΗ ήσαν οι μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών – με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση – ενώ κατά την τρέχουσα χρήση μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Από τη μεσοσταθμική αύξηση των λογαριασμών των πελατών Χαμηλής Τάσης κατά 9,2% μόνο το 1,1% αναπληρώνει μέρος της αύξησης των κοστολογικών δαπανών της ΔΕΗ, για τη μεταβολή του κόστους ενέργειας. Το υπόλοιπο 8,1% αφορά σε αυξήσεις του κόστους για:
· Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – λόγω Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, επιβολής ΕΦΚ στο μαζούτ και στο ντίζελ και αύξησης των διεθνών τιμών υγρών καυσίμων κλπ 3,5%,
· ΕΦΚ στο φυσικό αέριο 2,6%,
· μεταβολή του τέλους λιγνίτη 0,9% και
· ΦΠΑ 1,1%
Και για όλα αυτά δηλαδή που δε φταίει ο καταναλωτής, αυτός θα τα πληρώσει.
Για να δούμε φέτος πόσες χιλιάδες συνδέσεις θα κοπούν.
Αντανάκλαση: antinews