Οριστικές απαντήσεις σχετικά με το πλαίσιο και τους όρους για την ανταλλαγή των ομολόγων και την υλοποίηση του PSI αναμένεται να δοθούν σήμερα από το Eurogroup, το οποίο τελικώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης με μόνο θέμα ακριβώς την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Χθες πάντως κυκλοφόρησαν σενάρια περί αλλαγής της σύνθεσης του μοντέλου που έχει αποφασιστεί και συγκεκριμένα για αλλαγή της αναλογίας 15/35 σε 10/40. Δηλαδή τα νέα κουρεμένα ομόλογα που θα δοθούν θα αποτελούνται από 10% διετή ομόλογα του EFSF και 40% 30ετή ομόλογα. Η αλλαγή αυτή εξοικονομεί ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ, αφού το ποσό των εγκεκριμένων 30 δισ. ευρώ του πακέτου του EFSF που θα δοθεί για τη χρηματοδότηση του PSI περιορίζεται σε 20 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η αλλαγή αυτή θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στους ομολογιούχους δημιουργώντας νέες τριβές. Επίσης παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από νέα Σύνοδο Κορυφής αλλά και να περάσει πάλι από κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, καθώς το μνημόνιο με τις σχετικές προβλέψεις έχει ήδη ψηφιστεί.
Το σχέδιο αυτό προτείνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα χρηματικό περιθώριο ασφαλείας, δεδομένου ότι όλες πλέον οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι λόγω της βαθύτερης ύφεσης θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό και τα 130 δισ. ευρώ του πακέτου δεν επαρκούν. Δεδομένου δε ότι στο εσωτερικό της ευρωζώνης υπάρχει σθεναρή αντίσταση στην αύξηση του πακέτου, συζητούνται λύσεις ανακατανομής ώστε να καλυφθεί η υστέρηση.
Εξάλλου, εκτός στόχου θα βρεθεί και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά το PSI, ακριβώς λόγω της βαθιάς ύφεσης που θα μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ. Τη διαφορά αυτή φαίνεται ότι θα κληθεί να καλύψει ο επίσημος τομέας, δηλαδή η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν θα υπαχθούν στο κούρεμα, αλλά θα μεταφέρουν τα ομόλογα που έχουν στο EFSF σε τιμές κτήσης με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα έχει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να κάνει μία πολύ πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση των μεγεθών, κάτι που θα ασκήσει πίεση σε ό,τι αφορά στην επάρκεια του πακέτου αλλά και σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ συνολικά σε αυτή την κρίσιμη φάση.
Αντανάκλαση: kerdos