Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την λεόντεια δανειακή σύμβαση και ανακοίνωσε ότι… φεύγει από το θώκο αμέσως μόλις αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Ολοκληρώνει την θητεία του με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δεσμεύει για δεκαετίες τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας έναντι των δανειστών, προβλέποντας κατασχέσεις χωρίς εξαιρέσεις για λόγους εθνικής κυριαρχίας.
Μιλώντας χθες στην τηλεόραση έκανε σαφές ότι αν εκλεγεί, τότε την Κυριακή ή την Δευτέρα αποχωρεί από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας ολοκληρώσει το έργο. Δεν έκανε όμως κουβέντα για τις τελευταίες πράξεις του έργου αυτού, τα ανταλλάγματα του νέου δανείου που ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής του ατζέντας.
Η σύμβαση για το νέο δάνειο των 109,1 δισ. ευρώ υπογράφηκε χθες με Πράξη Νομοθετιικού Περιεχομένου. Παράλληλα κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου στη Βουλή. Τυπική θα είναι η ψήφοςτης, αφού σήμερα θα πέσουν οι υπογραφές με την τρόικα. Στις 19 Μαρτίου εκταμιεύεται η πρώτη δόση.
Η δανειακή σύμβαση, σε παράρτημά της αναφέρει ρητά ότι «ούτε το Δικαιούχο Κράτος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσία κατάσχεσης – πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης – ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία με τη σύμβαση».
Η Σύμβαση αναφέρει και άλλα: «η Ελλάδα έχει υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά καιαμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και κάθε απόφαση του δικαστηρίου αυτού θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία».
Η μέση διάρκεια του δανείου θα είναι 17,5 χρόνια. Αν η Ελλάδα δεν δίνει εμπρόθεσμα τις δόσεις θα καταβάλλει επιπλέον τόκο. Αν δεν ανταποκριθεί στους όρους του δανείου και του Μνημονίου τότε οι δόσεις μπορεί να σταματήσουν και το ποσό που έχει αποδοθεί να είναι άμεσα απαιτητό.
Αντανάκλαση: moneypost