Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ισπανία - Χαβιέ Μπαρδέμ: Σκοτώνουν το μέλλον μιας γενιάς. Να πάνε να γαμηθούν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα σφοδρό και «λαμπερό» πολέμιο βλέπει στο πρόσωπο του βραβευμένου με Όσκαρ, Χαβιέ Μπαρδέμ, η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, με τη μεταξύ τους κόντρα να «φουντώνει», όσο η χώρα της Ιβηρικής βυθίζεται στο βάλτο της ύφεσης και της ανεργίας.
enas-souper-star-toy-xoligoynt-kanei-antipoliteysi-stin-ispaniki-kyvernisi-vinteo

Διάσημος, επιτυχημένος, πολυβραβευμένος, με την Πενέλοπε Κρουζ στο πλευρό του, ο 43χρονος Ισπανός ηθοποιός κατεβαίνει στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της πολιτικής λιτότητας τουΛαϊκού Κόμματος, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις.
Συνέντευξη-«φαρμάκι» προς την κυβέρνηση
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο διάσημος ηθοποιός εκτόξευσε φαρμακερά βέλη κατά της ισπανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό δράμα» στην Ισπανία«με 25% ανεργία».
Σχολιάζοντας τον ρόλο του «κακού» που υποδύεται στη νέα ταινία του James Bond, το «Skyfall», ο Μπαρδέμ είπε ότι «αυτό είναι επιστημονική φαντασία, υπάρχουν άλλοι κακοί στις μέρες μας. Εντός χώρας (σ.σ. Ισπανία) και εκτός».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται τελείως ασυνεπής προς το δημόσιο και το κοινωνικό σύστημα» συμπληρώνοντας ότι «δεν ενδιαφέρεται για τις διαμαρτυρίες των πολιτών».
«Η κυβέρνηση εξυπηρετείται από τον υψηλό δείκτη ανεργίας, έτσι ώστε να κάνει χειρότερες τις εργασιακές συνθήκες (…) Οι άνθρωποι που λαμβάνουν της αποφάσεις είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα λόγια του διάσημου ηθοποιού προκάλεσαν την αντίδραση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και συγκεκριμένα του εκπροσώπου του κυβερνώνοντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο οποίος, με σχόλιό του στο Twitter είπε ότι «πρέπει να είσαι πραγματικά κακός για να πεις κάτι τέτοιο», σε έναν άμεσο παραλληλισμό του Μπαρδέμ με τον τελευταίο του ρόλο.
«Πρόκειται για επιπολαιότητες ενός εκατομμυριούχου που ζει στο Μαϊάμι» είπε ακόμα, για να λάβει άμεση απάντηση από τον ηθοποιό: «Το τελευταίο διάστημα έχω βρεθεί εκτός Ισπανίας μόλις δύο φορές και αυτές για το γύρισμα ταινίας».
Παρών στις κινητοποιήσεις και… σκληρή γλώσσα
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ήταν μάλιστα και στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουλίου, μαζί και με άλλους ισπανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα υπάρξει ειρήνη», «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια» και «Η δική μας περικοπή θα γίνει με γκιλοτίνα!».
Ο ηθοποιός είχε προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «είναι άδικο γιατί η κυβέρνηση, αντί να υποχρεώσει τον χρηματοοικονομικό τομέα να πληρώσει για ό,τι έκανε, ρίχνει όλο το βάρος στους ανέργους, τους ασθενείς, τους συνταξιούχους. Σκοτώνουν το μέλλον μιας γενιάς. Να πάνε να γαμηθούν»!



Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι μόνο με καλό μάτι δεν βλέπει τη σκληρή κριτική του Μπαρδέμ, αφού μιλάμε για έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους ηθοποιούς στον κόσμο, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυβραβευμένες ταινίες («Eat Pray Love», «Biutiful», «Mar Adentro», «Collateral», «Vicky Christina Barcelona», «No Country For Old Men»).
Ένας κινηματογραφικός αστέρας τέτοιου διαμετρήματος ακούγεται σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και οι δηλώσεις και οι αιχμές του κατά της ισπανικής κυβέρνησης ισοδυναμούν με… σφυροκόπημα προς το Λαϊκό Κόμμα.
Ένας προοδευτικός σταρ
Η στάση του Μπαρδέμ προς τα πολιτικά δρώμενα δεν είναι τυχαία απφύ προέρχεται από μία αριστερή οικογένεια, με την οποία έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές σε διαδηλώσεις.
Ο θείος του, Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ, φυλακίστηκε από τον δικτάτορα Φράνκο για τις αντιφασιστικές του ταινίες κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου.
Ο ίδιος, μάλιστα, μαζί με τον επίσης διεθνώς γνωστό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ, πήραν μέρος το 2010 σε ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ που είχε ως στόχο να ωθήσει τα δικαστήρια να συνεχίσουν τις έρευνες για τα θύματα της φρανκικής περιόδου και να διαμαρτυρηθεί κατά του «μπλόκου» στον δικαστή Μπαλτάζαρ Γκαρθόν.
Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «εργαζόμενος» και όχι ηθοποιός, παραμένοντας πάντα απλός. Πολλοί μπορεί να τον κατηγορήσουν ότι δρα εκ του ασφαλούς.
Το σίγουρο είναι ότι τη στάση ανυπακοής και καταγγελίας του συστήματος δεν θα την υιοθετούσαν πολλοί στη θέση του.
Αντανάκλαση: newpost μέσω: tsantiri