Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Βαρουφάκης: Αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι εκτός ευρώ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πλήρη διαχωρισμό της Κύπρου από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας, Γιάννης Βαρουφάκης. Τι απαντά για πιθανή ''μετάδοση'' στην Ελλάδα
"Η κατάσταση στην Κύπρο είναι απελπιστική. Με τον τρόπο που ανοίγουν οι τράπεζες είναι σαφές ότι οι ευρωπαίοι της δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το ευρώ", είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Με αυτό τον τρόπο δικαιολόγησε γιατί πιστεύει ως η Κύπρος αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είναι εκτός Ευρωζώνης.
Τόνισε δε, ότι "είναι εθνική, ιερή υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι μετά από αυτό που συνέβη στην Κύπρο, το παιχνίδι έχει αλλάξει, διότι η όλη προσπάθεια ανασύνταξης και σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει βασιστεί στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και αυτό πια έχει τιναχτεί στον αέρα".
"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποτύχει 100%", κατέληξε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η Κύπρος θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά εάν πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας με νόημα πως το κυπριακό ευρώ δεν είναι ίδιο με το ιταλικό ή ελληνικό ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι ''η Κύπρος έχει κληρονομήσει όλα τα αρνητικά του να μην είναι στην Ευρωζώνη όπως ο περιορισμός συναλλάγματος και όλα τα αρνητικά του να είναι», ενώ σε ερώτηση για το εάν θα μεταδοθεί η κρίση της Κύπρου στην Ελλάδα απάντησε:
''Προφανώς. Στην Ελλάδα το έγκλημα ξεκινάει τον Μάιο του 2010. Πτωχεύσαμε και πήραμε δάνειο υπό τον όρο ότι θα μειώσουμε το εθνικό μας εισόδημα. Η συρρίκνωσή του οδήγησε στο PSI και την καθίζηση των ελληνικών τραπεζών, που με τη σειρά του έφερε καθίζηση των κυπριακών τραπεζών και από εκεί είχαμε το κούρεμα''.

Βαρουφάκης για Κύπρο από depy6
Αντανάκλαση: news247