Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κρούγκμαν: Έξοδος από το ευρώ ή χάος αλά ελληνικά

Σε άρθρο του στη στήλη των "New York Times" προτείνει την άμεση έξοδο της Κύπρου από το ευρώ για να σωθεί.
Να αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί σημαντικά, προκειμένου να ανακάμψει ώστε να πραγματοποιήσει άλμα στον τουρισμό και μια ταχεία ανάπτυξη σε κλάδους που στηρίζονται στις εξαγωγές.
«Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Θα πονέσει, αλλά μόνον έτσι θα σωθεί», υποστηρίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Διαφορετικά, θα υπάρξει λιτότητα ελληνικού επιπέδου, ή ακόμα χειρότερη στα θεμέλια της οικονομίας, χάρη στην κατάρρευση του offshore τραπεζικού συστήματος. Το σύνολο θα είναι πολύ χειρότερο από την Ελλάδα».
«Η παραμονή στο ευρώ», προσθέτει ο Κρούγκμαν, «συνεπάγεται τεραστίων διαστάσεων σοβαρή πίεση, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο τομέα εξαγωγών. Η αποχώρηση από το ευρώ και η απελευθέρωση του νέου νομίσματος θα “εκτόξευε” αυτήν την προσπάθεια».
Όπως σημειώνει, η κυπριακή οικονομία είναι μια πολύ ανοικτή οικονομία, με δύο βασικούς τομείς εξαγωγών, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό.
«Ο ένας από τους δύο» (οι τράπεζες) «μόλις εξαφανίστηκε», υπογραμμίζει σημειώνοντας ότι αυτό από μόνο του θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση.
«Κερασάκι στην τούρτα, είναι η Τρόικα, η οποία απαιτεί νέα λιτότητα, αν και η χώρα είχε σκληρά ισοζύγια. Δεν θα εκπλαγώ εάν δω μία μείωση της τάξεως του 20% του πραγματικού ΑΕΠ», αναφέρει.
«Το να φτάσει στο ίδιο σημείο περικόπτοντας ονομαστικά τους μισθούς θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη και οικονομική ζημιά», τονίζει.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, για να έχει η Κύπρος τουριστική έκρηξη αλλά και ραγδαία ανάπτυξη άλλων εξαγωγών, ο προφανής τρόπος είναι μια τεράστια υποτίμηση. «Ναι, στο τέλος, αυτό πολύ πιθανόν να επιφέρει φθηνές συμφωνίες που θα προσελκύσουν όμως πολλούς Βρετανούς τουρίστες», υπογραμμίζει.
«Όμως είναι πιθανόν να φύγει από το ευρώ; Ακόμη και ένα ίχνος ή ένδειξη εξόδου, θα προκαλούσε νευρική εκροή κεφαλαίων και τρέξιμο προς τις τράπεζες. Τώρα όμως ακόμη και αυτό συζητιέται. Οι τράπεζες είναι κλειστές και το κεφάλαιο ελέγχεται. Έτσι, εάν εγώ ήμουν δικτάτορας, θα παρέτεινα την επίσημη αργία τόσο ώστε να προετοιμάσω το έδαφος για νέο νόμισμα».
Και καταλήγει: «Η άποψή μου είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί, τουλάχιστον όχι άμεσα, ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τους φόβους για το άγνωστο που επιφέρει ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ, παρά τον προφανή τρόμο που έχει η προσπάθεια παραμονής σε αυτό. Αλλά όπως είπα, θεωρώ ότι η έξοδος από το ευρώ είναι τώρα το πλέον ενδεδειγμένο γεγονός».
Αντανάκλαση: enet