Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Εντείνονται τα παζάρια και οι διεργασίες - Χρεοκοπεί ο λαός με όλα τα σενάρια

Εντείνονται οι διεργασίες, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις από την Κυπριακή Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και των κυπριακών κομμάτων παζαρεύουν τους αντιλαϊκούς όρους για την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, μετά από πρόταση του Ν. Αναστασιάδη πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η πρόταση, τονίζεται, τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.
Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τη νομοτεχνική επεξεργασία, θα συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό Συμβούλιο για να την εγκρίνει και θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Σημειώνεται ότι στην επίσημη ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι «κούρεμα» καταθέσεων σε μικρότερο ποσοστό, από αυτό που ζήτησε το Eurogroup. To απόγευμα της Πέμπτης συνέρχεται σε τακτική Ολομέλεια η Βουλή.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την συμμετοχή όλων στο "Ταμείο Αλληλεγγύης" (Ταμεία Πρόνοιας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τααποθέματα χρυσού, ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.
Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι της Κυπριακής Προεδρίας ανέφεραν ότι «το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),  έδωσε στην Κύπρο προθεσμία έως τη Δευτέρα για να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της, εάν δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Νωρίτερα, ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.
Στα πρόθυρα κλεισίματος εμφανίζεται η Λαϊκή Τράπεζα, ενώ οριακή είναι η κατάσταση και για την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντως, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
Σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ – ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο τόνισε ότι η «συμφωνία του Γιούρογκρουπ παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει εγγύηση της ΕΕ για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ».
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν φέρεται να έχει πλέον μεγάλες προσδοκίες για σύναψη νέου ρωσικού δανείου, αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πάρει επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και μείωση του επιτοκίου.
Οι επαφές ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμακώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη ρωσική αστική τάξη να διεκδικεί ενεργό ρόλο σε «εναλλακτικά σχέδια» που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά της και θα της εξασφαλίσουν νέα κερδοφόρα πεδία.
Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού. Κλειστά τις ίδιες μέρες και τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Αντανάκλαση: 902