Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Συγκυβέρνηση - τρόικα: Ολοταχώς προς νέα μέτρα

Η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα, που αποφασίστηκε την Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης, ήταν μόνο η αρχή, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα καταιγίδα μέτρων, στο όνομα της χορήγησης της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι επαφές για τη χορήγηση της νέας δόσης, οι οποίες είχαν διακοπεί στις 13 του Μάρτη.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις, δήλωσε ότι «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει λύση-πακέτο σε όλα τα «εκκρεμή» θέματα. Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν επίσης ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας στην πρώτη αυτή συνάντηση περιορίστηκαν να ακούσουν τις θέσεις της κυβέρνησης, χωρίς να τοποθετηθούν συγκεκριμένα.
Οι ίδιοι επιχείρησαν να εμφανίσουν και πάλι «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ισχυριζόμενοι ότι ...στόχος είναι να προστατευτούν μισθοί και συντάξεις και να μη δημιουργηθούν απρόοπτα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Κόκκινες γραμμές», οι οποίες χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση, καθώς κάθε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, καταλήγει με νέο «κούρεμα» των λαϊκών δικαιωμάτων.
Τα προς εξέταση «εκκρεμή» θέματα δεν είναι και λίγα καθώς αφορούν:
α) την τρύπα που έχει διαμορφωθεί το α' δίμηνο στα έσοδα του Προϋπολογισμού και στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία αιμορραγούν από την υψηλή ανεργία και τη μεγάλη μείωση των μισθών. Λόγος γίνεται για «απώλειες» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν...
β) το πρόγραμμα απολύσεων 25.000 υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα μέσα στο 2013, με τους 12.500 να αποχωρούν το α' εξάμηνο και τους υπόλοιπους 12.500 στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ κάθε τρίμηνο θα πρέπει να παρακολουθείται το πρόγραμμα κινητικότητας...
γ) πρόβλημα υπάρχει και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά τις αιτιάσεις της τρόικας για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Γιούρομπανκ. Οι τελευταίοι εμφανίζονται να ισχυρίζονται ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, λίγο δηλαδή μικρότερο από το ΑΕΠ της χώρας, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς σε περίπτωση που σημειωθούν προβλήματα, δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμα. Πέραν τούτου αρνούνται κάθε σκέψη για παράταση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απρίλη. Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής έχει ζητήσει παράταση, με το επιχείρημα ότι «τρέχει» αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα συγχώνευσης με τη Γιούρομπανκ, ενώ έντονα ψιθυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων (1,5 δισ. ευρώ) στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που αν συμβεί, η τράπεζα θα περάσει στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
δ) καθυστερήσεις εμφανίζει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την πώληση των ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ. Από τις δύο αυτές ιδιωτικοποιήσεις προσδοκούν να βάλουν στα ταμεία 2 δισ. ευρώ. Εμφανίστηκαν όμως προσκόμματα, τα οποία στην περίπτωση της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν να κάνουν με την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος απαίτησε οι δύο αυτές εταιρείες να μην καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, με το επιχείρημα ότι αν αυτό συμβεί θα ενταθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία. Για την περίπτωση του ΟΠΑΠ υπάρχει σκεπτικισμός στους υποψήφιους αγοραστές, μετά την πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης του Οργανισμού με την Ιντραλότ, η οποία δημιουργεί τετελεσμένα για τη λειτουργία του τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα ποσά αυτά, ενεργοποιείται αυτόματα η ρήτρα λήψης νέων μέτρων, τόσο στη φορολογία, όσο και στις δαπάνες
ε) οι, δευτερεύουσες ούτως ή άλλως, ρυθμίσεις που αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί για το χαράτσι στα ακίνητα θα πρέπει να εγκριθούν και από την τρόικα, όπως επίσης και τα θέματα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% και της μείωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε η συγκυβέρνηση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, ότι οι συζητήσεις διεξάγονταν στη σκιά των νέων δυσμενέστερων στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία, το βάθος της κρίσης θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου για το 2013, θα σημειωθεί δηλαδή μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 4,2% που προέβλεπαν αρχικά, ενώ η κρίση θα συνεχιστεί και το 2014, έναντι αρχικής εκτίμησης για οριακή θετική ανάπτυξη. 
Αντανάκλαση: 902