Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Ο Τόμσεν μιλάει για «στοχευμένα» μέτρα που θα τσακίσουν ακόμη περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά

Νέα σκληρά μέτρα προαναγγέλλει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, ενώ όπως και η κυβέρνηση, εμπαίζει το λαό με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά «στοχευμένα».
Μιλώντας στην «Καθημερινή», αναφέρει ότι «θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 – 2016» και εκφράζει τη συμφωνία του με την κυβέρνηση ότι «πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Βέβαια όπως και αν χαρακτηριστούν τα μέτρα, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν θα προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα δώσουν τη χαριστική βολή στα ήδη χρεωκοπημένα λαϊκά νοικοκυριά. Άλλωστε στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Π. Τόμσεν ξεκαθαρίζει τι σημαίνουν για την κυβέρνηση και την τρόικα τα «στοχευμένα» μέτρα, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Επίσης, δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου» δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως σπεύδει να συμπληρώσει πως «δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο που πρέπει. Χρειάζεται κάποια επιπλέον προσαρμογή».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, αναφέρει ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να εργαστούν εντατικά για να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.
Αντανάκλαση: 902