Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα;

Venezuela: destra golpista in piazza, tre morti
Στους δρόμους του Καράκας έχει κατέβει σύσσωμη η ακροδεξιά της Βενεζουέλας που έχει προξενήσει ταραχές στη χώρα με 3 νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες, με διεθνείς παρατηρητές να κάνουν λόγο για «φόβο νέου πραξικοπήματος» στη Βολιβαριανή Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος Νίκολας Μαντούρο κατήγγειλε πως το «ναζιφασιστικό πισωγύρισμα που προσπαθούν να καταφέρουν βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σας διαβεβαιώνω πως κανένα πραξικόπημα δεν θα συμβεί στη χώρα. Να είστε σίγουροι για αυτό. Η Δημοκρατία θα συνεχιστεί, όπως και η επανάσταση».
Ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες κάλεσε το λαό του να δείξει ψυχραιμία και ζήτησε να επανέλθει η δημοκρατική διαλεκτική στη θέση των εκτρόπων που παρατηρούνται στη χώρα.

Την ίδια ώρα οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδου Λόπεζ, αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με την κατηγορία πως υποκίνησε τα επεισόδια. 

Μια διαδήλωση που διοργανώθηκε από μερικά από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της ακροδεξιάς στην πρωτεύουσα της χώρας μετατράπηκε σε αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας αλλά και εναντίων των υποστηρικτών του Μαντούρο.

Ένας υποστηρικτής της κυβέρνησης έπεσε νεκρός στη φτωχή συνοικία Chacao από τα πυρά κουκουλοφόρων ακροδεξιών στοιχείων που εφόρμησαν με κουκούλες στα πρόσωπα στην έδρα των Βολιβαριανών οργανώσεων και ομάδων σκοτώνοντας έναν από τους ηγέτες των λαϊκών οργανώσεων της συνοικίας.

Ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στην έδρα του Γενικού Εισαγγελέα της πρωτεύουσας εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ και σκοτώνοντας με πυροβόλο όπλο ένα ακόμα μέλος των φιλοκυβερνητικών οπαδών που είχαν βγει επίσης στους δρόμους.

Ο τρίτος νεκρός είναι ένας φοιτητής οργανωμένος στην φοιτητική ακροδεξιά που συμμετείχε στην εισβολή στη Γενική Εισαγγελία.

Στους δρόμους της Βενεζουέλας είχαν κατέβει εχθές δεκάδες χιλιάδες κόσμου, μέλη στις Βολιβαριανές οργανώσεις που γιόρταζαν την επέτειο της «μέρας της νεολαίας» την μάχη που έγινε πριν ακριβώς 200 χρόνια στην Αράγουα όπου η στρατιά των μαχητών για την ανεξαρτησία κατατρόπωσαν τον ισπανικό στρατό.

Σύμφωνα με τα Μέσα της Βολιβίας ο πρόεδρος Μαντούρο εξέδωσε εντολή σύλληψης κατά των πρώην διπλωματών Φερνάντο Τζερμπάζι και Ιβάν Καρατού, πρώην διευθυντή του οίκου του στρατού (1974-'79 και 1988-'93). 

Ο πρόεδρος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια μιας υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας που καταγράφηκε και μεταδόθηκε την Τρίτη από το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι «VTV », όπου ακούγεται ο Τζερμπάζι να προειδοποιεί τον Καρατού πως, ο ίδιος που τον ειδοποίησε το 2002 πως επίκειται πραξικόπημα κατά του Τσάβες, θα υπήρχαν νεκροί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.