Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μικρή ΔΕΗ - Mεγάλη προπαγάνδα

«Η Ελλάδα και το Ντιτρόιτ είναι ολοένα και πιο φανερά τα πειραματόζωα»...
Αντί να αναφέρουμε τους λόγους που η περαιτέρω -και ολοκληρωτική- ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι η καταστροφή για την ελληνική οικογένεια, προτιμάμε να δημοσιεύσουμε το παράδειγμα της ανεξέλεγκτης φιλελεύθερης πολιτικής και του ξεπουλήματος των δημόσιων υπηρεσιών.

Μια είδηση που διαβάσαμε στα ιταλικά Μέσα -και κάτι που στην Ελλάδα δεν θα δείτε και δεν θα ακούσετε πουθενά- αφού εδώ όλα τα οικονομικά θέματα που συμβαίνουν ανά τον κόσμο έχουν την ταμπέλα «Αργεντινή» και «Βενεζουέλα», ακολουθούμενες από τσιριχτές φωνές που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν...
Detroit. Gli abitanti chiedono aiuto all'Onu per l'accesso all'acqua

Στο άρθρο που διαβάζετε θα μιλήσουμε για μια πόλη που έχει καταρρεύσει και όπου οι πολίτες της είναι αναγκασμένοι να απευθυνθούν στον ΟΗΕ(!) για το δικαίωμά τους να έχουν νερό. Θα πείτε πως πρόκειται για κάποια χιλιοειπωμένη ιστορία για κάποια υποσαχάρια Αφρικανική περιοχή της ερήμου για την οποία στη Δύση δεν γίνεται αναφορά ούτε σε μονόστηλα, αλλά όχι.



Μιλάμε για την πόλη-σύμβολο του Μίσιγκαν, που συμβολίζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο την αποτυχία του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που ακολουθείται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μιλάμε για την πόλη του Ντιτρόιτ.

Στην πόλη φάντασμα που βρίσκεται στην καρδιά της «δυτικής ευημερίας» συμβαίνει κάτι που προκαλεί δέος και που δείχνει τα συμπτώματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν υποβληθεί από την δεκαετία του '80 στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην πόλη του Ντιτρόιτ περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς στην ιδιωτική εταιρία και δεν έχουν πρόσβαση στο νερό!

Ευρισκόμενοι σε απόγνωση πλέον, όπως αναφέρει το Focussur, απευθύνθηκαν στην ανώτατη επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να τους εγγυηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα στη παροχή νερού.

Στην επιστολή προς τον ΟΗΕ αναφέρεται πως οι πολίτες της πτωχευμένης πόλης, ζητούν από την επιτροπή να εξηγήσει στην αμερικανική κυβέρνηση πως καταπατείται το συνταγματικό τους δικαίωμα στην πρόσβαση για το νερό...

Μέσα σε 10 χρόνια η τιμή του νερού στο Ντιτρόιτ, όπως και το ποσοστό της φτώχειας, αυξήθηκε με ανησυχητικό τρόπο. Σήμερα οι λογαριασμοί του νερού ξεπερνούν τα 55 δολάρια το μήνα, ποσοστό διπλάσιο από την πλειονότητα των αμερικανικών πόλεων!

Ολοένα και περισσότερα άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με χρέη και οι μισοί από τους πελάτες των ιδιωτικών εταιριών ύδρευσης δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού.

Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί (σ.σ. άλλος ένας όρος με τον οποίο συνηθίσαμε να ζούμε) μόνο για το νερό ξεπέρασαν τα 118 εκατομμύρια δολάρια, με την κατάσταση να βαίνει προς το χειρότερο μέρα με τη μέρα.

Η ιστορία του Ντιτρόιτ πρέπει να ανησυχήσει πολλούς στην Ευρώπη που έχουν αγκαλιάσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σαν πανάκεια, αφού τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι εμφανή, αναφέρει το ιταλικό Μέσο, από όπου βρήκαμε το συγκεκριμένο μεταφρασμένο άρθρο της γαλλικής ιστοσελίδας, που καταλήγει:

«Η Ελλάδα και το Ντιτρόιτ είναι ολοένα και πιο φανερά στα μάτια όλων πλέον τα πειραματόζωα, τα ποντίκια του εργαστηρίου, σε μια δυτική πολιτική που έχει ανάγκη για μια ταχύτατη αλλαγή πορείας»...
Αντανάκλαση