Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Πετσοκομμένες κατά 5,2% είναι οι επικουρικές συντάξεις του Ιούλη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αυτές τις μέρες, ως αποτέλεσμα της νέας επώδυνης μείωσης που επέβαλε η κυβέρνηση σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Ταμείου. Με τη νέα μείωση, οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ χάνουν πάνω από 10 εκατ. το μήνα και σε ετήσια βάση το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.
Η νέα μείωση προστίθεται στις τρεις κατά σειρά μειώσεις που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες επικουρικές συντάξεις και ρίχνουν τη μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ στα 180 ευρώ μεικτά, ενώ στο επικουρικό του ΙΚΑ (το πολυπληθέστερο Ταμείο) η μέση σύνταξη πέφτει στα 163 ευρώ μεικτά.
Ομως, αυτή δεν θα είναι η τελευταία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις. Η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που εφαρμόζεται από φέτος - πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΤΕΑ - «κρύβει» και νέες μειώσεις, καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδεται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα. Με τον ίδιο τρόπο οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ, από την 1/1/2015.
Ακόμα όμως πιο αιματηρές θα είναι οι μειώσεις στις νέες συντάξεις που θα εκδίδει από εδώ και πέρα το ΕΤΕΑ, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους εξαρχής, αφού πλέον το Ταμείο λειτουργεί ως φορέας «καθορισμένων εισφορών» και όχι «παροχών».

Δηλαδή, ο ασφαλισμένος, ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχει δώσει, δεν έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του στο τέλος του εργάσιμου βίου. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σταθερά οδηγούμαστε σε δραματική συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε γλίσχρα επιδόματα, χωρίς την παραμικρή εγγύηση.
Και ενώ η κυβέρνηση περικόπτει κι άλλο τις συντάξεις, για τις επιχειρήσεις προχωρά από σήμερα στη μείωση κατά 2,9 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών (μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδα το 2012).

Η νέα απαλλαγή θα στερήσει χιλιάδες εργαζόμενους από το επίδομα παιδιών που λάμβαναν από τον ΟΑΕΔ και χιλιάδες μητέρες από το επίδομα μητρότητας. Συνολικά, η μείωση κατά 5 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, που στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης