Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Χιλιάδες τα παιδιά που θα μείνουν «εκτός» των παιδικών σταθμών


Σήμερα Τρίτη 1η Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τη διαδικασία της επιλογής των 68.000 περίπου παιδιών που θα φιλοξενηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες, δημοτικά και ιδιωτικά, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχουν οικογένειες το εισόδημα των οποίων «δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν μέχρι δύο παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί με ανώτατο όριο τις 36.000 ευρώ». Να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος την περασμένη  χρονιά ανερχόταν στις 30.000 ευρώ.
Οι γονείς θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 25 Ιούλη έως τις 4 Αυγούστου, ενώ η επιλογή θα γίνει με κριτήρια το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, την κατάσταση απασχόλησης, την εργασιακή σχέση και το είδος της απασχόλησης, την ανεργία από τον ΟΑΕΔ και την οικογενειακή κατάσταση. Η τελική ανάρτηση των πινάκων των ωφελούμενων θα γίνει στις 31 Αυγούστου.
Συνολικά θα διατεθούν 160 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ από το περσινό, ενώ οι αιτήσεις αναμένονται φέτος να είναι αυξημένες. Πέρσι είχαν κατατεθεί 90.000 αιτήσεις, και περισσότερα από 21.000 παιδιά έμειναν εκτός προγράμματος. Φέτος οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000, που σημαίνει ότι σχεδόν το 50% των παιδιών θα μείνουν «εκτός».
Ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς είναι κατά πολύ μεγαλύτερος καθώς χιλιάδες οικογένειες δεν πληρούν τα κριτήρια του ΕΣΠΑ και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα τροφεία των παιδικών σταθμών των οποίων οι θέσεις είναι ούτως ή άλλως λιγότερες από τις αιτήσεις.
Η δραστική αυτή μείωση των κονδυλίων αποδίδεται από τον υπουργό Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου στη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» και στην «αναπροσαρμογή αμοιβών». Σε ανατροπές δηλαδή που σχετίζονται με το λεγόμενο «κόστος εργασίας» υπέρ των εργοδοτών.
Ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η οικονομική συνδρομή των γονιών ακόμα και παιδιών που υποτίθεται πως ήταν καλυμμένοι με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, η λειτουργία των παιδικών σταθμών ως «παιδοφυλακτηρίων» με ελάχιστες υποδομές, το πιθανό κλείσιμο παιδικών σταθμών μετά την προβλεπόμενη αξιολόγηση καθώς και η αξιολόγηση του προσωπικού που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων αναδεικνύουν την ανάγκη σήμερα οι λαϊκές οικογένειες να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς οι ανάγκες των οποίων θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό με σταθερή, μόνιμη και με δικαιώματα εργασία.
Αντανάκλαση: 902