Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ένοχος ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως κι άλλοι τρεις για τις φωτιές στην Ηλεία

Αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών που θα επιβάλει το δικαστήριο
Ο εισαγγελέας τόνισε  ότι οι αντιπεριφερειάρχης  και δήμαρχος δεν είχαν καταστρώσει σχέδιο  για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, όπου είχαν χάσει την ζωή τους 36 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος.
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους Χαράλαμπο Καφύρα, που τότε ήταν νομάρχης Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου και Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης.


Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεσταίνων, Νίκο Μιχαλόπουλο.

Ειδικότερα, σε ποινή φυλάκισης 77 ετών, και κατά συγχώνευση 40 έτη, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας τους Χαράλαμπο Καφύρα πρώην νομάρχη Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης, καθώς και την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου, από αμέλεια της οποίας ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά.
 
Επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια για τον κάθε ένοχο.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές και για τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα. Όμως, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο δέχθηκε να καταβληθούν τα χρήματα σε δόσεις, δηλαδή 1.200 ευρώ τον μήνα.
 
Όσον αφορά την 85χρονη Σοφία Νικολοπούλου δεν θα καταβάλει τα χρήματα, αλλά θα εκτίσει την ποινή της σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
 
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεσταίνων, Νίκο Μιχαλόπουλο.
 
Για «μεγάλη ηθική δικαίωση, τόσο για τους νεκρούς όσο και για τους συγγενείς τους» έκανε λόγο ο συνήγορος συγγενών των θυμάτων Αντώνης Φούσας και πρόσθεσε: «η απόφαση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς εκείνους οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, ώστε να σέβονται τους νόμους και κυρίως τις ζωές των ανθρώπων σε κρίσιμες στιγμές, όπως ακριβώς ήταν οι φωτιές του Αυγούστου του 2007 στην Ηλεία».
 
Στον Άρειο Πάγο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει ο Χαράλαμπος Καφύρας.«Με σεβασμό στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και ακόμα πιο πολύ με σεβασμό στις ψυχές που χάθηκαν και τους ανθρώπους τους, επιμένω ότι είμαι αθώος και αυτή μου η αθωότητα θα αποδειχτεί στον Άρειο Πάγο, όπου και θα προσφύγω παλεύοντας για την αποκάλυψη της αλήθειας, που θα είναι και η δικαίωσή μου» δήλωσε ο πρώην νομάρχης Ηλείας.
Αντανάκλαση: enet