Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Στην Ελλάδα παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να σωθούν οι τράπεζες

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, επέφεραν «μια χωρίς προηγούμενο παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, που είναι η χειρότερη από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, παγκόσμιοι ηγέτες και οργανισμοί έδρασαν με μοναδικό τους στόχο τη σωτηρία των τραπεζών...
χωρίς να λάβουν υπ' όψιν τους τα καταστροφικά αποτελέσματα των αποφάσεών τους για τους πολίτες», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του οργανισμού, Karim Lahidji.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2014, δείχνει πως τα μέτρα που επέβαλε η Ευρώπη και το ΔΝΤ για τα δάνεια που έδωσαν, έθεσαν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αυξάνοντας την ανεργία, που ξεπέρασε το 25% και επιφέροντας απώλεια του 22% των απολαβών τους με το δεύτερο μνημόνιο του 2012.

Από τις περικοπές επλήγη το δημόσιο σύστημα υγείας και η υγειονομική περίθαλψη. «Οι γιατροί μας δήλωσαν πως δεν είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς λόγω της αθρόας προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία, της έλλειψης εργαλείων και προσωπικού», εξήγησε από το μέρος της η «Noeline Blackwell» μέρος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα στην Ελλάδα.

Τα πολιτικά δικαιώματα και η ελευθερία έκφρασης δεν εξαιρούνται από τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν, καθώς αυξήθηκε η βιαιότητα και αυθαιρεσία της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών, όπως και οι ξενοφοβικές επιθέσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνη του 2013.

Η ελληνική κυβέρνηση μοιράζεται την ευθύνη της υφιστάμενης κατάστασης μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που επέβαλαν μεταρρυθμίσεις κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην έκθεση.
Αντανάκλαση: Afp