Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η φτώχεια απειλεί έναν στους τέσσερις Ιταλούς

Σχεδόν μία στις τέσσερις ιταλικές οικογένειες ζει κοντά ή κάτω από το (επίσημο) όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα του Ανώτατου Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας Istat για το 2013. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ansa» το 28,4% των ιταλικών οικογενειών βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς αφορά 14,6 εκατομμύρια Ιταλούς.
Η ίδια έρευνα καταγράφει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 20 - 64 ετών δουλεύουν λιγότεροι από έξι στους δέκα.
Σ' αυτήν την κατάσταση, η ιταλική κυβέρνηση «απαντά» με μέτρα στήριξης της «ευελιξίας» στις επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις απολύσεις, διευρύνοντας τα περιθώρια εφαρμογής συμβάσεων «ελαστικής απασχόλησης», προσπαθώντας δηλαδή να ενισχύσει τη δυνατότητα των ιταλικών πολυεθνικών να ανακαταλάβουν μερίδια αγορών που έχασαν λόγω (και) της κρίσης, «πατώντας» πάνω σε κατεδαφισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Επιπλέον, ενδεικτικό είναι και το στοιχείο ότι το 26% των νέων μέχρι είκοσι εννέα ετών ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει. Το Istat αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό θεωρείται τριπλάσιο από το αντίστοιχο στη Γερμανία και διασφαλίζει στην Ιταλία τη δεύτερη χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη, μετά την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία ανέφερε ότι φέτος η ιταλική οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά 0,6% (έναντι 0,4% που εκτιμούσε πρόσφατα ο Οργανισμός) μέσα από το «άνοιγμα» περισσότερων επαγγελμάτων, προώθηση ρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την «ανταγωνιστικότητα» της Βιομηχανίας αλλά και των Υπηρεσιών.
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης