Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Δεσμεύσεις για νέα βάρβαρα μέτρα και εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια

Φέρνει ο Τσίπρας από το ταξίδι του στις ΗΠΑ
Με «ευχαριστίες» προς τις ΗΠΑ και δηλώσεις που σκιαγραφούν την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και με ανοιχτό κάλεσμα στους επιχειρηματίες να κυνηγήσουν κέρδη στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, παραδεχόμενος την παρέμβαση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Γερμανία: «Είχαμε μία ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από εκείνα που βρήκαμε στις Βρυξέλλες».

Προσδιόρισε, μάλιστα, ότι τα «ευήκοα ώτα» αφορούσαν στην ανάγκη «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σαν προϋπόθεση επαναφοράς της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. «Γι' αυτό, αξιοποιώ την παρουσία μου στον ΟΗΕ για να διακηρύξω τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότατα μίας δίκαιης διευθέτησης του χρέους και να αναζητήσω συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ρόλο της ομογένειας σε αυτά τα πλαίσια.

Αποσιώπησε πλήρως, βεβαίως, ότι η απομείωση του χρέους θα επιφέρει νέα... απομείωση και σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει για πολλοστή φορά τα σπασμένα.

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «γεωπολιτική ισχύ» της Ελλάδας σε μια ασταθή περιοχή, διαφημίζοντας την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Παρ' όλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ' έναν κρίσιμο γεωγραφικό σημείο, όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα», υποστήριξε.
Κομπασμοί για το τσάκισμα δικαιωμάτων

Το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά τις σαρωτικές ανατροπές εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων λαϊκών δικαιωμάτων, πρόβαλλε εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στους μεγαλύτερους ομογενείς επιχειρηματίες, σαν δέλεαρ για να «σπρώξουν» τα κεφάλαιά τους στη χώρα με εγγυημένα κέρδη.

«Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα να το κάνετε αυτό (...) Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. (...) Επενδύοντας στην Ελλάδα, γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», ανέφερε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του «Hellenic initiative», προσθέτοντας ότι τους χρειάζεται η Ελλάδα, δηλαδή η ντόπια αστική τάξη, προκειμένου με συμπράξεις και συνεργασίες να δοθεί ώθηση στην κερδοφορία της.

Ο πρωθυπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπήκε σε περίοδο πολιτικής σταθερότητας, με κυβέρνηση τετραετίας, η οποία «έχει στρατηγικό όραμα για τη χώρα. Δεν έχει σημασία αν είσαι δεξιός ή αριστερός, είμαστε όλοι Ελληνες. Το όραμά μας μας πάει πέρα από τη συμφωνία και παρά τις δυσκολίες που έχει η υλοποίηση της, έφυγε από το τραπέζι η απαίσια συζήτηση για το Grexit. Ζητάμε την κινητοποίηση και τη στήριξή σας για να πετύχουμε. Δεν επαφιέμεθα στη συμφωνία, θα προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και στη δημοσία διοίκηση».

Τον Αλ. Τσίπρα προλόγισε και σε αυτή την εκδήλωση η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία προέτρεψε τους επιχειρηματίες να συμβουλέψουν τον πρωθυπουργό για την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Κατά την επίσκεψή του, δε, στα γραφεία της «Wall Street Journal» αλλά και των «New York Times», ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές: «Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να φορτώνεται με νέο δανεισμό για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Τα ενεργειακά κυριάρχησαν στη συνάντηση με Κέρι

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κερι, με τον οποίο συζήτησε για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, την αναδιάρθρωση του χρέους, το προσφυγικό, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Συρία. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στάθηκε περισσότερο στα ενεργειακά θέματα, κυρίως για τους «στρατηγικής σημασίας» αγωγούς TAP και IGB και την «αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου».



Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Κίρμπι, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα - Κέρι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «επαναβεβαίωσε τη στενή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου της ΕΕ».

Επίσης, ότι ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχέως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν«την επιστροφή της στην ευημερία και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».



Μιλώντας, εξάλλου, σε εκδήλωση του ΟΗΕ για το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στη λογική ότι είναι δυνατόν ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα. 

«Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων, διαγράφοντας τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών για την κατάσταση στην ευρύτερη αυτή περιοχή και για το ίδιο το «Ισλαμικό Κράτος»...

Συνάντηση, όμως, είχε ο Αλ. Τσίπρας και με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, όπου συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να υποστήριξε«τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Μ. Αμπάς να επισκεφτεί την αμέσως επόμενη περίοδο την Ελλάδα και γνωστοποίησε ότι και ο ίδιος θα επισκεφτεί σύντομα την Παλαιστίνη.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οχυρωμένος πίσω από διπλωματικές γενικολογίες που χαρακτήρισαν τη χτεσινοβραδινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας, αφού εγκωμίασε το ρόλο του Οργανισμού, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εξέφρασε τη λύπη του για φαινόμενα σύμφυτα του καπιταλισμού, όπως η φτώχεια και η μετανάστευση. 

Εισήγαγε, μάλιστα, την άποψη ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του συστήματος που τα αναπαράγει σε όλο και μεγαλύτερη έκταση, αν εγκαταλειφθούν οι «παλιομοδίτικες απαρχαιωμένες συνταγές» στις οποίες τα απέδωσε, εξωραΐζοντας τον καπιταλισμό.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε, εξάλλου, τη νέα συμφωνία που υπέγραψε και τσακίζει παραπέρα το λαό, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, χρειάζεται η χώρα - εννοώντας το εγχώριο κεφάλαιο - και υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών είναι απαραίτητη συνθήκη, ώστε «να ενισχύσουμε αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι στρατηγικές λιτότητας».

Αναφερόμενος εν τάχει στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός επιχείρησε ένα σύντομο απολογισμό που να «κουμπώνει» με τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας - δηλαδή της αστικής τάξης - και διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο, όπως βαφτίζεται η ενεργή εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μιλά ανοιχτά για στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή...
...ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να «τρέξει» τις μπίζνες με τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου

Για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, μίλησε ανοιχτά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών,Ν. Κοτζιάς, στο παράλληλο πρόγραμμα που «τρέχει» ο ίδιος στη Νέα Υόρκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για άλλη μια παρέμβαση που αντανακλά την πρεμούρα της συγκυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα ακόμα πιο ενεργά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ώστε να διεκδικήσει η ελληνική αστική τάξη μεγαλύτερα μερίδια από τη λεία του κεφαλαίου στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συζήτηση για την επίλυση συγκρούσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη Μ. Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ο Ν. Κοτζιάς, προσπερνώντας με χαρακτηριστική άνεση τις ποικιλότροπες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην επίμαχη ζώνη όλο το προηγούμενο διάστημα και το γεγονός ότι αυτά ακριβώς τα κέντρα εξόπλισαν και στήριξαν προηγούμενα τους τζιχαντιστές, είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η απειλή που συνιστά το ISIS συνεχίζει να υποσκάπτει τη σταθερότητα και την πολιτική δυναμική του Ιράκ και της Συρίας, καθιστώντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή εξαιρετικά ρευστή. Αλλά (...), μέσω του φαινομένου των "ξένων μαχητών" και της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης, τα κύματα αστάθειας γίνονται αισθητά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως εκ τούτου, το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα είναι η εφαρμογή μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS. Μπροστά στις φρικαλέες τακτικές του ISIS, τα κράτη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλά με αποκλίνοντα συμφέροντα, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό είναι πραγματικά ένα στοιχείο - κλειδί για το κοινό εγχείρημα της καταπολέμησης του ISIS: Μια αποφασιστική στάση εκ μέρους όλων των παραγόντων. Αλλά το ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των οργανώσεων των τζιχαντιστών, καθώς και τις τακτικές στρατολόγησης που ακολουθούν, μέσω, μεταξύ άλλων, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Αποδέχεται ανοιχτά, δηλαδή, τη χρήση στρατιωτικών μέσων στα πλαίσια της «αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής» των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, θέτοντας μονάχα το θέμα ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν «μόνο» με αυτά τα μέσα, κάτι δηλαδή που γίνεται έτσι κι αλλιώς από τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση...
Προσπάθεια για διακριτό ρόλο μέσα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς
Σημείωσε, εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς ότι «η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την τύχη των μειονοτήτων στο Ιράκ και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες - μετά από ιστορία δύο χιλιάδων ετών στην περιοχή - βρίσκονται αντιμέτωπες με μια υπαρξιακή απειλή λόγω των φρικαλεοτήτων του ISIS».
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει στις 18-20/10 στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με πρόσχημα, τώρα, τους τζιχαντιστές.
Αλλωστε, στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αφήνεται ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για ανάληψη τέτοιας «δράσης»: «Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί (...) στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών». Εξάλλου, μόλις πριν λίγες μέρες, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση «για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συγκρότηση της Συμμαχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS», διαβεβαιώνοντας: «Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στον αγώνα κατά του ISIS» και εκτιμώντας ότι η σχετική Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS»...
Και το «ψητό»...
Ολα αυτά πάνε, βέβαια, μαζί με την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να βάλει στο χέρι μεγαλύτερα κομμάτια από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, ανταγωνιζόμενη σκληρά με άλλα κεφάλαια.
Ενδεικτικά, στην κοινή ανακοίνωση Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που έγινε την Τρίτη 29/9 στη Νέα Υόρκη, τονίζεται ότι οι τρεις πλευρές:
«Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία.
Υπογράμμισαν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό καλά εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).
Υπογράμμισαν, ειδικότερα, τη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Zohr" στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου.
Συμφώνησαν να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους».
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών παρείχαν, δε, διαβεβαιώσεις εκ μέρους των κυβερνήσεών τους στα μονοπώλιά τους ότι «οι τρεις χώρες μας, πεπεισμένες για το στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της τριμερούς συνεργασίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά, προκειμένου να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας τους, προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής».
Κατά τ' άλλα, στο χτεσινό πρόγραμμα του Ν. Κοτζιά περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φέρνουν νέα βάρβαρα μέτρα και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις παρεμβάσεις του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ
Τα νέα χτυπήματα που προαναγγέλλουν για το λαό οι τοποθετήσεις και η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, τόσο με τις δεσμεύσεις του για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, όσο και με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επισημαίνει με σχόλιά του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, σε χτεσινό σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού σε ομογενείς επιχειρηματίες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, είναι αυτό που διαμορφώνεται από το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, τη δουλειά μέχρι τον τάφο, τη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών και όλα τ' άλλα βάρβαρα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση, με την ψήφο των άλλων κομμάτων, που τώρα παριστάνουν τους ανήξερους».
Σε σχόλιο που εξέδωσε την Τρίτη, εξάλλου, για την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Τα νέα "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" απ' τον πρωθυπουργό, οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με Αμερικανούς κι άλλους παράγοντες, καθώς και τα εύσημα απ' τον Πρόεδρο Ομπάμα, δεν αφορούν μόνο τις διαπραγματεύσεις για το 3ο μνημόνιο και το ζήτημα του χρέους, αλλά κυρίως την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων, με πρόσχημα το "Ισλαμικό Κράτος" και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό τι είδους ανταλλάγματα έχει δώσει και ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει στο ζήτημα της επέμβασης στη Συρία, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, το Κόσσοβο και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που συνθέτουν την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους - για τους λαούς - ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή».
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης