Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Φαρμακεία: Το δρόμο σε μεγάλες αλυσίδες ανοίγει η κυβέρνηση

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη
Οι προϋποθέσεις για είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη λιανική αγορά φαρμάκου παρέχονται σύμφωνα με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Υγείας Ανδρ. Ξανθού για τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Η ΚΥΑ, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, όπως προβλέπεται στο μνημονιακό νόμο 4336/2015 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει:

- Ιδιώτες μη φαρμακοποιοί, μέσω της σύστασης ΕΠΕ στην οποία θα συμμετέχει κατά τουλάχιστον 20% φαρμακοποιός, θα επιτρέπεται να έχουν ως και 10 άδειες ίδρυσης φαρμακείων πανελλαδικά (ως 5 άδειες για το 2015 και μία ανά χρόνο ως το 2020).

-Επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών - μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.

- Τα φαρμακεία με άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις, είτε με εταιρική μορφή, πλην της Ανώνυμης Εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου μίλησε για «ελεγχόμενη απελευθέρωση». Βέβαια, στις ΕΠΕ μπορούν να συμμετέχουν «άτυπα» μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατέχουν αθροιστικά μεγάλο αριθμό φαρμακείων.

Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα το κάθε μονοπώλιο να στήσει 5-10 υποκαταστήματα φαρμακείων σε κάποιες πόλεις. 

Αλλά και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών -που ο υπουργός τους χαρακτήρισε Κοινωνική Οικονομία- αποκτούν δυνητικά χαρακτηριστικά κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων με αλυσίδες φαρμακείων. 

Επίσης η οικονομική ασφυξία των μικρών φαρμακείων μπορεί να οδηγήσει σε εξαγορά τους από μεγάλο επενδυτή. Αν ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ακολουθήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να συμμετέχει κατά 20%, θα καταλήξει να είναι ένας υπάλληλος.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για «αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ», ενώ αύριο Σάββατο καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση.
Αντανάκλαση: 902