Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Δραματικές οι συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες (ΒΙΝΤΕΟ)

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ειδομένη
Την ουδέτερη ζώνη, στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ' όπου περνάνε καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες στο μαρτυρικό τους ταξίδι για να σωθούν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, επισκέφθηκε το Σάββατο κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή.

Στη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί, μοίρασε στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες την ανακοίνωση του Κόμματος για το προσφυγικό που κυκλοφόρησε στα Αγγλικά και στα Αραβικά. Στη συνέχεια, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Παιονίας, Χ. Γκουντενούδη.


Μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, τουλάχιστον 1.500 πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. 

Αυτός ο αριθμός καθημερινά αυξάνει καθώς στην περιοχή φτάνουν ολοένα και περισσότεροι. Όσοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, πιέζουν προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα και γι' αυτούς. Έτσι, αρκετοί από αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί από την περασμένη Τετάρτη, έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο. 

Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών έχει κλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Οι υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία που έχουν δημιουργηθεί στην Ειδομένη είναι ανεπαρκείς. Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τη δημιουργία και λειτουργία οργανωμένου χώρου, δεν φροντίζει για τις αναγκαίες υποδομές σίτισης και υγιεινής, και έχει αφήσει αυτό το έργο στις διάφορες ΜΚΟ που λυμαίνονται τις σχετικές χρηματοδοτήσεις και λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ο Δήμος Παιονίας έχει αναλάβει καθημερινά να στέλνει δύο απορριμματοφόρα για τη αποκομιδή των σκουπιδιών. Η καθαριότητα του χώρου προσωρινής στάσης και φιλοξενίας έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο. 

Καθημερινά μόλις 5 εργαζόμενοι το πρωί και 5 το απόγευμα απασχολούνται στην καθαριότητα του χώρου και από αυτούς, οι δύο το πρωί και ο ένας το απόγευμα έχουν την ευθύνη να καθαρίζουν τις 80 χημικές τουαλέτες που έχουν εγκατασταθεί.

Τραγικές οι συνθήκες

Στα σύνορα έχουν εγκατασταθεί τέντες όπου μπορούν να κοιμηθούν περίπου 2.000 άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται να διασφαλιστεί η παραχώρηση χώρου προκειμένου να εγκατασταθούν και άλλες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν, καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά και οι άνθρωποι δεν γίνεται να κοιμούνται στην ύπαιθρο. 

Σε κάθε περίπτωση τη νύχτα το κρύο είναι τσουχτερό και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας η υγρασία «τρυπάει» το σώμα.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα εύρεσης χώρων εντός των ορίων του Νομού Κιλκίς, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, βρέθηκε το Σάββατο στην περιοχή και επισκέφθηκε την Ειδομένη, όπου για άλλη μια φορά διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και στη συνέχεια επισκέφθηκε την περιοχή Γαλλικό, κ.ά.

Ρατσιστικό δηλητήριο

Την ίδια ώρα η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να σπείρει τον φόβο στους κατοίκους της περιοχής. Με ανακοινώσεις της τρομοκρατεί, λέγοντας ότι δήθεν «χιλιάδες λαθρομετανάστες απειλούν το χωριό και τους κατοίκους» της Ειδομένης. 

Επιδίδεται σε ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα, επιδιώκοντας να δηλητηριάσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κρύβει τους πραγµατικούς υπεύθυνους για τις τραγωδίες και τα βάσανα των λαών και αποκαλύπτει το μίσος της για τους μετανάστες και πρόσφυγες. 

Μόνο που όσο και να θέλει, δεν μπορεί να κρύψει ότι το ίδιο μισεί και τον εργάτη, το νέο, τη γυναίκα, το φτωχό αγρότη και αυτοαπασχολούµενο, που δεν συμβιβάζονται με το σύστημα της εκμετάλλευσης που υπερασπίζονται οι φασίστες και παλεύουν για το δίκιο τους.

Αντανάκλαση: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας