Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης και «κουαρτέτου»

Στο στόχαστρο η λαϊκή κατοικία
Σε συμφωνία για τα 48 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ανάμεσά τους και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, προχώρησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τρίτη στη Βουλή και να ψηφιστεί την Πέμπτη με τις καθιερωμένες συνοπτικές διαδικασίες.

Τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα συνδέονται με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σειρά θα πάρουν τώρα τα παζάρια για τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, με αιχμή το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συμφωνία για την πρώτη κατοικία προστατεύει το 60% των δανειοληπτών, αλλά στην πραγματικότητα το ποσοστό που τυγχάνει προστασίας θα είναι πολύ μικρότερο και θα ανοίξει ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί χιλιάδες λαϊκές κατοικίες. Η συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών παραπέμφθηκε για το επόμενο κύμα προαπαιτούμενων, το Δεκέμβρη.

Η συμφωνία για την πρώτη κατοικία χωρίζει τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο νόμο σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα αφορά το 25% των δανειοληπτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα και γι' αυτούς θα είναι πιο εύκολη η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δεύτερη ομάδα θα αφορά το υπόλοιπο 35% και γι' αυτούς θα απαιτείται μια προδικαστική διαδικασία που δεν θα αποκλείει τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

Συγκεκριμένα, για το 25% των δανειοληπτών το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίστηκαν με βάση τα όρια της επίσημης φτώχειας, όπως έχουν καθοριστεί από την ΕΕ.

Για τον εργένη θα είναι 8.180 ευρώ, για τον παντρεμένο 13.917 ευρώ, για τον παντρεμένο με ένα παιδί θα είναι 17.278 ευρώ και για τον παντρεμένο με δύο παιδιά θα είναι 20.639 ευρώ. 

Για αυτή την ομάδα δανειοληπτών θα προβλεφθεί η καταβολή επιδόματος για να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση στην τράπεζα και επομένως να διασφαλιστούν τα κέρδη του τραπεζικών ομίλων. Ήδη, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2016 θα διατεθεί ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ.

Για το υπόλοιπο 35% των δανειοληπτών θα υπάρχει μια προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται η δόση που θα καταβάλει στην τράπεζα για να διασώσει την πρώτη κατοικία του. Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίστηκαν στα 13.906 ευρώ για τον εργένη, στα 23.659 ευρώ για τον παντρεμένο, στα 29.372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και στα 35.086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.
Αντανάκλαση: 902