Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

«Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή»

ΠΑΜΕ: Καμία συναίνεση - Κλιμακώνουμε με νέα απεργία τον Γενάρη
Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν χτες ενάντια στα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» μέτρα, στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα «προαπαιτούμενα», οι ταξικές δυνάμεις έδειξαν ετοιμότητα στην οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων, με τα συλλαλητήρια που έγιναν χτες, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Στην Αθήνα, η μαζική διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που σπρώχνει τα σπίτια του λαού στα χέρια των τραπεζιτών και των διαφόρων «funds», αλλά και ενάντια στα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα που παίρνουν σειρά μέσα στο Γενάρη και για τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει συναίνεση και ανοχή.

Πορεία στο Σύνταγμα

Στην πορεία που ακολούθησε μπροστά μπήκε το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή. Οργανώνουμε την αγωνιστική κλιμάκωση». Με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Εργάτη - νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», «Εργατιά μπροστά - τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, όπου εκείνη την ώρα ολοκληρωνόταν η συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

Σε συνέχεια των δύο απεργιών που προηγήθηκαν το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, αλλά και της πλούσιας αγωνιστικής δράσης που συνεχίζεται σε κλάδους και τόπους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία το Γενάρη, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Στον αντίποδα της χτεσινής μαζικής συγκέντρωσης των συνδικάτων στην Ομόνοια, το κάλεσμα που απηύθυναν η ΑΔΕΔΥ και άλλες δυνάμεις, για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατέληξε σε μια ισχνή μάζωξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή Σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι προσωρινή και για να αποκρουστεί χρειάζεται ένα ισχυρό, ταξικό πανεργατικό κίνημα». Ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Σε άλλες πόλεις

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χτες σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Καστοριά. Επίσης, πικετοφορίες έγιναν σε Βέροια και Νάουσα, ενώ μαζικές εξορμήσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις έγιναν σε πολλές ακόμη πόλεις.

Στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις έγιναν στηΛάρισα και ταΤρίκαλα. ΣτοΒόλο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με το κεντρικό πανό να στέλνει το μήνυμα: «Οχι στην παράδοση των "κόκκινων" δανείων στις χρηματαγορές, στο νέο μισθολόγιο που μειώνει μισθούς, στο ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ και δημόσιου πλούτου». Πικετοφορία έγινε στην Καρδίτσα.

Με αφετηρία την πλατεία Γεωργίου διαδήλωσαν εργαζόμενοι και σωματεία στην Πάτρα. Κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί στην Καλαμάτα, από τη Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, ενώ απόφαση συμμετοχής με τρίωρη στάση εργασίας πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ. Εξω από την Εθνική Τράπεζα μοιράστηκε προκήρυξη - κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους να σηκώσουν το ανάστημά τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα απεργία το Γενάρη ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό. Κινητοποίηση οργανώθηκε και στην Αρτα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στο Αγρίνιο και τα Γιάννενα.

Καμιά συναίνεση - κλιμακώνουμε με νέα απεργία το Γενάρη
Αποσπάσματα από την ομιλία του Παναγιώτη Κατάρα στη χτεσινή συγκέντρωση

«Λέμε όχι στο νομοσχέδιο που έφερε για ψήφιση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη μορφή του "κατεπείγοντος" στη Βουλή, με τα προαπαιτούμενα που έρχονται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ, των δανειστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το κάλεσμα για εθνική συναίνεση, εθνική ομοψυχία, πολιτική σταθερότητα.

Επιδιώκουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, για να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Να εφαρμόσουν τους νόμους που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Να φέρουν νέες περικοπές, να παραδώσουν τους εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της Υγείας. Να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς, να φέρουν νέες απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση και τις απεργίες.

Εμείς απαντάμε: Καμία συναίνεση στη σφαγή των δικαιωμάτων μας! Οργανώνουμε την αγωνιστική κλιμάκωση χωρίς να χάσουμε λεπτό. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να πάρουν απόφαση για νέα απεργία το Γενάρη για το Ασφαλιστικό, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους.

Με ένταση των συλλογικών διαδικασιών, με συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι γι' αυτά που έρχονται στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά. Να μην περάσει η σιωπή και η συνενοχή στο έγκλημα που προετοιμάζουν. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που ξεκινούν τον αγώνα στους διάφορους κλάδους, στα εργοστάσια, ενάντια στις απολύσεις, την καταβολή των δεδουλευμένων, την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Θα βρεθούν και άλλες δυνάμεις που θα ανταποκριθούν, που θα σηκώσουν κεφάλι. Με συζήτηση σε κάθε σωματείο, σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, να δυναμώσουμε την ενότητα, την οργάνωση, για να τους εμποδίσουμε και να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Κανένα όφελος δεν έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Ακόμα και αν κάποια στιγμή αυτή επιτευχθεί, η μεγάλη ανεργία θα παραμείνει, τίποτα δε θα επιστραφεί από τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα που καταργούνται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει πάμφθηνη εργασία, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σημαίνει περιπέτειες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις για το μοίρασμα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, το μοίρασμα του κόσμου.

Στο βωμό του κέρδους σήμερα θυσιάζονται χιλιάδες άνθρωποι, δημιουργούνται πρόσφυγες, παιδιά που πνίγονται καθημερινά, ενώ προσπαθούν να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, την ανέχεια. Από τούτο το βήμα, καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει έμπρακτα, με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέλφια, τους πρόσφυγες, τους λαούς που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Απαιτούμε καμία συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν έχουν καμία δουλειά να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Καμία ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς της συμμάχους, στην προπαγάνδα τους να εγκλωβίσουν και να τρομάξουν το λαό».

Αντιπροσωπεία Κομμουνιστικών Κομμάτων στη συγκέντρωση


Στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ,Δημήτρη Κουτσούμπα.Επίσης, παραβρέθηκαν ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, ο Αμάρ Μπαγκντάς, ΓΓ της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, και ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας