Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη αποφάσισε ο δήμος Πατρέων

Ο δήμαρχος Πελετίδης στο «κόκκινο νησί» της Πάτρας δείχνει το δρόμο...
Τις δράσεις της δημοτικής αρχής της Πάτρας σχετικά με τα δημοτικά τέλη για το 2016 παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης. Όπως σημείωσε, την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τέλη καθαριότητας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τα τέλη ακίνητης περιουσίας, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016, καθώς και τα τέλη κοινόχρηστων χώρων και διαφημίσεων.
Και αυτό αμέσως μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, που φέρνει νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες, περικόπτει ακόμη περισσότερο στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες και εξασφαλίζει ξανά φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Όπως είπε ο δήμαρχος Πάτρας, «η δημοτική αρχή διαμόρφωσε τις τελικές προτάσεις με τις διαδικασίες που επιβάλλει το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο του "Καλλικράτη" και διέπουν τη λειτουργία των δήμων. Σε αυτές τις συνθήκες και με διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, συνεχίζουμε να εξαντλούμε όσα περιθώρια υπάρχουν, για να δώσουμε ανάσα και ανακούφιση στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που φορολεηλατούν οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τα δημοτικά τέλη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τόνισε τα εξής:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 7/12/2015 συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν:

Τα Τέλη Καθαριότητας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τα Τέλη ακίνητης περιουσίας, το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 καθώς και τα Τέλη κοινοχρήστων χώρων και διαφημίσεων.

Η συνεδρίασή του έγινε λίγες ημέρες μετά την ψήφιση, από 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Πρόκειται για έναν ακόμη κρατικό προϋπολογισμό που φορτώνει με νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη τις λαϊκές οικογένειες, που περικόπτει ακόμη περισσότερο στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες και εξασφαλίζει για μια ακόμη χρονιά φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. 4,2 δισεκατομμύρια είναι νέοι φόροι, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για το λαό. 

Από αυτά 1,8 δισεκατομμύρια, είναι ΦΠΑ με τις αλλαγές στους συντελεστές που έχει κάνει η κυβέρνηση. 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορούν μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στη χρηματοδότηση της Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων, της κοινωνικής περίθαλψης.

Σε αυτές τις συνθήκες της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, η Δημοτική Αρχή διαμόρφωσε τις τελικές προτάσεις με τις διαδικασίες που επιβάλλει το ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο του Καλλικράτη και διέπουν τη λειτουργία των Δήμων.

Σε αυτές τις συνθήκες και με διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, συνεχίζουμε να εξαντλούμε όσα περιθώρια υπάρχουν για να δώσουμε ανάσα και ανακούφιση στα φτωχά λαϊκά στρώματα, που φορολεηλατούν οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις.


Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε τα εξής:

Απαλλάσσονται πλήρως από τα Δημοτικά Τέλη ζώνες γύρω από την Ξερόλακκα και το Βιολογικό Καθαρισμό.

Συνεχίζουμε την πλήρη απαλλαγή στις άπορες οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία άνω των 67%, την πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς από φέτος για πρώτη φορά και τις μογονεϊκές οικογένειες.

Για πρώτη φορά απαλλάσσονται 50% των Τελών οι μακροχρόνια άνεργοι.

Αντίστοιχα ανακουφίζουμε τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες με τη μεταφορά σε συντελεστή ανάλογα με την περιοχή καταργώντας το όριο των 750 τ.μ. για την επαγγελματική στέγη.

Μειώνουμε κατά 10% τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα).

Εντάσσουμε στο χαμηλό συντελεστή υπόγεια, κλειστά γκαράζ, ημιυπαίθριους χώρους και όλα τα ιδρύματα της πόλης.

Μεταφέρουμε στο συντελεστή 4,5 βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, κοινωφελείς οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), εταιρείες logistics, καζίνο, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος.

Αυτές οι αποφάσεις μας προκαλούν την αντίδραση των εκπροσώπων των βιομηχάνων και των μεγάλων επιχειρηματιών της πόλης μας γιατί υποχρεώνονται να πληρώσουν. Ορισμένοι έχουν ήδη προσφύγει και στη δικαιοσύνη απαιτώντας να μην πληρώνουν τα προβλεπόμενα τέλη όπως είχαν αποφασιστεί το 2015.

Οι βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες βρήκαν συμμάχους στο Δημοτικό Συμβούλιο την παράταξη της Ν.Δ. που στήριξε τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών, και καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Υιοθέτησε μάλιστα, αυτούσια την επιχειρηματολογία τους, ότι δηλαδή θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ή θα κάνουν απολύσεις εάν πληρώσουν ως τέλη τα 4,5 ευρώ που αποφασίσαμε!!!

Καταψήφισε επίσης η κυβερνητική παράταξη ΡΑΠ, όταν ο επικεφαλής της, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε στη Βουλή τη νέα φοροληστεία και την περικοπή των κονδυλίων για κοινωνικές ανάγκες. Αναμάσησαν πάλι τα περί ζωνών, πρόχειρων στο πόδι και λανθασμένων πινάκων, για να θολώσουν τα νερά.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες υπηρεσίες μας, παρά την έλλειψη προσωπικού, δούλεψαν για αρκετό χρονικό διάστημα, και είχαν καθοριστική συμβολή ώστε να διαμορφωθεί η εισήγηση που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάει πολύ να μιλάει η κυβερνητική παράταξη για υπεράσπιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και για δήθεν μη φορολόγηση των «μεγάλων οργανισμών και ιδιοκτητών», όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνησή τους στον προϋπολογισμό καλεί το μεγάλο κεφάλαιο να πληρώσει - αν πληρώσει - , μόνο 589 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το 8% μόνο των νέων μέτρων θα επιβαρυνθεί - αν επιβαρυνθεί - το μεγάλο κεφάλαιο. Το υπόλοιπο 92% ο λαός.

Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας πρέπει να εντείνουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν τη ζωή που τους κλέβουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., το Ε.Κ.Τ., το κεφάλαιο.
Για εμάς παραμένουν στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα για:
● Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
● Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
● Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή.
● Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου.
● Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
● Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών του Δήμου (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ.), με  εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
● Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5.
● Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
● Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
● Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, Ε.Ε.».

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης και tempo24