Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ο Βαρουφάκης φτιάχνει κόμμα!

«Θα δημιουργήσω ένα πανευρωπαϊκό κίνημα με στόχο τον ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Τον «τρίτο εναλλακτικό δρόμο» θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, που δηλώνει σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «L' Espresso» πως τον Φλεβάρη θα ιδρύσει δικό του «πανευρωπαϊκό κόμμα» με «στόχο τον ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! Ο 54χρονος οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρίτο μνημόνιο, που θεωρεί δρακόντειο, επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να «αποτρέψει τον ισπανικό λαό από το να ψηφίσει Podemos».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθηγητής οικονομικών και πρώην υπουργός Οικονομικών της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα» του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε συνέντευξη στο ιταλικό περιοδικό «L' Espresso» που θα κυκλοφορήσει αύριο, Πέμπτη 24 του Δεκέμβρη. Ένα απόσπασμα της αποκλειστικής συνέντευξης δημοσιεύτηκε σήμερα. Σε αυτό ο Βαρουφάκης αναφέρει:

«Τον Φλεβάρη, θα δημιουργήσω το δικό μου πανευρωπαϊκό κίνημα με ένα στόχο: τον ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει ένας τρίτος εναλλακτικός δρόμος, διαφορετικός από τον δρόμο των υποστηρικτών μια επιστροφής στο "κουκούλι" του έθνους-κράτους και εκείνων που αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές αυτών των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».


Στη συνέντευξή του στο «L' Espresso» ο οικονομολόγος δηλώνει χαρούμενος για την επιτυχία των «Podemos» στις ισπανικές εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι, αν ο σχηματισμός του Pablo Iglesias εισέλθει στην ισπανική κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψει παραχωρήσεις στους πιθανούς εταίρους του συνασπισμού.

Ο Βαρουφάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρίτο μνημόνιο, που θεωρεί δρακόντειο, επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να «αποτρέψει τον ισπανικό λαό από το να ψηφίσει Podemos».

Έτσι, «το καλό αποτέλεσμα του σχηματισμού της κυβέρνησης αριστεράς στην Ισπανία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σπάσει ο άξονας εκείνων που είναι υπέρ της πολιτικής της Τρόικα».

Ο Βαρουφάκης ασκεί σκληρή κριτική ακόμη και στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι  σχετικά με τη διαμάχη του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ:

«Αν ο Ρέντσι είχε ασκήσει και αν συνέχιζε να ασκεί μια πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική του Βερολίνου, θα είχε αποφύγει την χρήση απάνθρωπης πίεσης κατά του Τσίπρα που είχε σκοπό να παραδοθεί εκείνος στις απαιτήσεις της τρόικα, τις οποίες τώρα και με καθυστέρηση, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκαλεί ανεφάρμοστες και χείριστες. Είναι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μάχης που το θάρρος και οι πραγματικές προθέσεις αποκαλύπτονται, όχι μετά». 

Για την κατάρρευση τεσσάρων ιταλικών τραπεζών των οποίων οι ομολογιούχοι έχασαν όλα τους τα χρήματα, ο Βαρουφάκης λέει στην συνέντευξη: «Αν επρόκειτο για ολλανδικές ή γερμανικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις τους θα είχαν διασώσει τους ομολογιούχους. Η πιθανότητα να χάσει κάποιος τις επενδύσεις του, εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της χώρας στην οποία ανήκει».

Αντανάκλασηespresso