Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Με αιχμή τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι συζητήσεις

«Κι έπειτα έρχονται τα δύσκολα για το ασφαλιστικό...»
Ξεκίνησαν από το απόγευμα της Τρίτης και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, οι συζητήσεις των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM για την αποτύπωση των 13 προαπαιτούμενων μέτρων σε σχέδια νόμου προκειμένου να ψηφιστούν εντός του Δεκέμβρη.

Το μήνυμα του Eurogroup της Δευτέρας ήταν σαφές ως προς το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των μέτρων με τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, να δηλώνει ότι «περιμένουμε να υιοθετηθούν και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να το κάνει το συντομότερο, ελπίζουμε έως τα μέσα Δεκεμβρίου».

Κι έπειτα έρχονται τα δύσκολα για το ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτές στον δημοσιονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό». 

Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εφαρμόσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να πάρει αναγκαίες αποφάσεις προς το συμφέρον της και είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτές οι αποφάσεις»...

Η κυβέρνηση επιδιώκει και τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα να έχουν ψηφιστεί έως τις 18 Δεκέμβρη όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που στην κρατική τηλεόραση προσπάθησε να καταδείξει ότι έχει την διάθεση και την κοινοβουλευτική δύναμη να περάσει τα μέτρα.

Αντιπαραθέσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας θα έχουν έντονο το στοιχείο των αντιπαραθέσεων επιχειρηματικών ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας για τον έλεγχο κερδοφόρων δραστηριοτήτων μέσω των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και της πώλησης τους σε distress funds αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τις ενδεχόμενες ζημιές που θα προκληθούν στους μετόχους της ΔΕΗ.

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» επικαλείται αρμόδια κυβερνητική πηγή που αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει δραστηριότητες επιχειρηματικών ομίλων όπως για παράδειγμα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και διερωτάται «τι θα σήμαινε για τις μεταφορές προϊόντων και τις μετακινήσεις πολιτών από και προς τις νησιωτικές περιοχές της χώρας ενδεχόμενη πώληση των “κόκκινων” δανείων μιας ναυτιλιακής εταιρείας, κίνηση που θα οδηγούσε ενδεχομένως και στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιχείρησης ή στη μεταβίβαση περιουσιακών της στοιχείων;»

Συνεπώς, η «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης θα είναι για την προστασία των «βιώσιμων» επιχειρηματικών ομίλων καθώς - σύμφωνα με το δημοσίευμα - η ίδια κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «προσπαθούμε να εξαιρέσουμε από τη διαδικασία της πώλησης τα δάνεια των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες επιχειρηματικά».

Για δάνεια που δόθηκαν σε ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας καθώς και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτών, το πλαίσιο εφαρμογής θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Καυγάς για τη μοιρασιά των φιλέτων προς ιδιωτικοποίηση

Για τον ΑΔΜΗΕ το Eurogroup επανέλαβε την πρόβλεψη του 3ου μνημονίου πως «Οι αρχές θα πρέπει να κάνουν μη αναστρέψιμα βήματα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την πλήρη αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ».

Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να εισέλθουν στον ΑΔΜΗΕ επιχειρηματικοί όμιλοι για να αποκομίσουν κέρδη και ο ΑΔΜΗΕ να αποδεσμευτεί πλήρως από την ΔΕΗ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ ΑΕ και οι μέτοχοι επενδυτές σε αυτή, να έχουν απώλεια εσόδων. Συνεπώς, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό», έτσι ώστε όλοι οι επενδυτές - νυν και επόμενοι - να μείνουν ικανοποιημένοι.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης φαίνεται να είναι ο καυγάς για τα φιλέτα προς ιδιωτικοποίηση μέσω του νέου υπερταμείου των ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο οι πιέσεις - από το Βερολίνο και όχι μόνο - είναι μεγάλες.

Στο Eurogroup η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι οι ελληνικές αρχές «θα εγκρίνουν το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ούτως ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις αρχές του 2016» και πως «θα ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς κυβερνητικές δράσεις που έχουν καθοριστεί από τους θεσμούς για το τέταρτο τρίμηνο του 2015».

Ενιαίο μισθολόγιο και μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

Η μείωση των δαπανών στην Υγεία είναι σε πρώτο πλάνο στα 13 προαπαιτούμενα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει με υπουργική απόφαση να εφαρμόσει το clawback στα νοσοκομεία για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή να ορισθεί πλαφόν δαπανών που δεν θα πρέπει να ξεπερασθεί. Επίσης, θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμοσθεί από την 1η Γενάρη του 2016 που θα υπακούει στον κανόνα της μείωσης των μισθολογικών δαπανών με βασικές παραμέτρους «συμβατές με τους στόχους δαπανών μισθολογίου που έχουν συμφωνηθεί και με αποτελεσματική εφαρμογή σε όλο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της κατανομής μισθών σε όλο το φάσμα μισθών σε συνδυασμό με προσόντα, απόδοση, ευθύνη και θέση του προσωπικού».

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη μείωση του προσωπικού με τη «συνέχιση του κανόνα προσλήψεων του 2016, ενώ η αναλογία για τα έτη 2017-2019 θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου 2016-19».

Διαφωνία με το κουαρτέτο φαίνεται πως έχει προκύψει για την ψήφιση τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας για τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», υπήρξε αίτημα απόσυρσης της τροπολογίας με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο Κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, να αναφέρει ότι «η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM».

Άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων

Εντός του Δεκέμβρη η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκδόσει σε συμφωνία με τους δανειστές υπουργική απόφαση «για την επανασύγκληση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα» και όπως έχει συμφωνηθεί με τον ΟΟΣΑ θα πρέπει να «υιοθετήσουν 10 ακόμη συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα αναψυκτικά και τα πετρελαϊκά προϊόντα».


Αντανάκλαση: 902