Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Δεν αναγνωρίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας;

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τη Συνθήκη Σένγκεν
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στην Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας για το πώς εννοεί η ΕΕ τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα χαρακτηρίζουν «ευρωπαϊκά σύνορα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης έθεσε στον εκπρόσωπο στη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πατρίκ Πακέ, κι αντιπρόεδρο του τμήματος για την Τουρκία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παρακάτω ερώτημα:

«Με βάση τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να συγκροτηθεί "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή", παραχωρώντας αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης κι οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων "ευρωπαϊκών συνόρων", χωρίς καν να χρειάζεται η άδεια του κράτους - μέλους στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση, λοιπόν, ανάληψης μονομερούς δράσης από την ΕΕ στο Αιγαίο, με βάση τη "νέα Συνοριοφυλακή Ακτοφυλακή της ΕΕ" σε ποια σύνορα αυτή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της θα αναλάβουν δράση μονομερώς; Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία; Η σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχοντας μάλιστα προκλητική ασυλία τόσο από την ΕΕ όσο κι από το ΝΑΤΟ;».

Η απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν: «Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας».

Η αντίδραση αυτή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνει ότι η ΕΕ καθόλου τυχαία δεν αντιδρά στις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η ένοχη σιωπή της και η «δυσκολία» της να τοποθετηθεί μαρτυρούν ότι η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά σύνορα» αποτελούν το όχημα για συνολικότερες ντε φάκτο αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι λαοί να επαγρυπνούν. Στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τις αστικές τάξεις στο τιμόνι της εξουσίας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς.

Αντιπαραθέσεις για τη Συνθήκη Σένγκεν

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες η συζήτηση που έχει «ανοίξει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιααποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. 

Η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό της ΕΕ με τις αντιτιθέμενες δηλώσεις υπουργών κρατών - μελών δείχνει την ένταση των εσωτερικών αντιθέσεων με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Αντιθέσεις που έχουν να κάνουν και με το πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλει κάθε χώρα - μέλος για τα μονοπώλιά της. 

Παράλληλα, αξιοποιείται για να ασκούνται στη χώρα μας μια σειρά πιέσεων, ανάμεσά τους και το θέμα της συνδιαχείρισης - φύλαξης του Αιγαίου με την Τουρκία, ώστε να προωθηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα.

Χτες, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Άμστερνταμ, αρκετοί υπουργοί έκαναν λόγο για προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και ενίσχυση των μέτρων καταστολής κατά προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, ενώ το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με σαββατιάτικο δημοσίευμα των «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία είναι έτοιμες να εφαρμόσουν σχέδιο αποκλεισμού της Ελλάδας με την ένταση και την αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. 

Το σχέδιο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων, ενώ οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν στείλει ομάδα πραγματογνωμόνων για αυτοψία. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, δήλωσε πως εάν χώρες της ΕΕ αυστηροποιήσουν τους ελέγχους τότε τα Σκόπια θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο. Δηλαδή, θα κλείσουν τα σύνορα. 

Στόχος είναι ο περιορισμός της ροής προσφύγων και μεταναστών προς τη βόρεια Ευρώπη εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των «Financial Times», του οποίου η ουσία επιβεβαιώθηκε χτες από τονΝ. Πόποσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, υποστήριξε το περασμένο Σάββατο ότι ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από τη γερμανική πλευρά. 

«Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή όλων των κανόνων επανεισδοχής που δεν εφαρμόζονται», συνέχισε. Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. 

Ο Ν. Κοτζιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής, πρότεινε να αναλάβει η Frontex την επανεισδοχή (σ.σ. το διωγμό) όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία, μετά την ταυτοποίησή τους στην Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός, δε, χαρακτήρισε «ψευδο-λύση» την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, εάν «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της». 

Η Αυστριακή υπουργός, Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ, υποστηρίζει σε συνέντευξή της πως «αν μια χώρα της Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (...) δεν απαγορεύεται να γίνονται ορισμένες σκέψεις» και ότι είναι «μύθος» το ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια θέση επανέλαβε χτες η Αυστριακή υπουργός στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ «θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι υπουργοί της Σουηδίας και της Ιταλίας.

Όσον αφορά το σενάριο περί «σφραγίσματος» των συνόρων της ΠΓΔΜ, για τελικό αποκλεισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, το απέρριψε λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο». 

Η Ελλάδα, τόνισε, πρέπει να «ολοκληρώσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα τους χώρους υποδοχής και τα "hot spots", η αξιολόγηση θα γίνει σε τέσσερις εβδομάδας από τώρα». Χτες, η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν». 

Αυτό που υπάρχει, επανέλαβε η Ν. Μπερτό, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26 σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρότασή της για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο βδομάδες, καθώς, όπως προβλέπεται, πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, N. Ξυδάκης, τόνισε, χτες, ανάμεσα στα άλλα, την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων (σ.σ. πρόκειται για πρόγραμμα - κοροϊδία, αφού τους τελευταίους μήνες έχουν μετεγκατασταθεί 331 άτομα) και να λειτουργήσει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που προβλέπει δραστική μείωση ροών και εκτενή επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο και της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. Το διωγμό, δηλαδή, όσων εξαθλιωμένων κρίνει η ΕΕ.

Επίσης, «πράσινο φως» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει η διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην παράταση μέχρι και δύο χρόνια των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων έδωσε χτες το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.

Αντανάκλαση: 902