Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ: Πληθαίνουν τα σενάρια για χερσαία επέμβαση

Ερντογάν: Στόχος της Ρωσίας είναι η δημιουργία ζώνης υπό τον έλεγχο των Κούρδων
Τουρκικό πυροβολικό βάλλει κατά θέσεων των Κούρδων στη Συρία (πηγή: ΑΡ)
Ενώ η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τους βομβαρδισμούς από το πυροβολικό σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, η συζήτηση για την ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη Συρία διευρύνεται.

H Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση εντός του διεθνούς συνασπισμού και μία στρατηγική για τέτοιου είδους επέμβαση δεν έχει συζητηθεί σοβαρά, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κάποιες χώρες, όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη… Ωστόσο, το να περιμένει κανείς αυτό (να γίνει) μονάχα από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Άγκυρα.

«Εφόσον μια τέτοιου είδους επιχείρηση διεξαχθεί, πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές (που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός)», επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Ο συνασπισμός δεν έχει συζητήσει σοβαρά το ζήτημα των χερσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος, αλλά έχουν εκφράσει τη βούληση η Τουρκία ή μια άλλη χώρα να το αναλάβει», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες που αφέθηκαν να περάσουν» το Μάρτη του 2003, αναφερόμενος στην απόρριψη (από το κοινοβούλιο) της πρότασης της τότε κυβέρνησης Ερντογάν για άμεση συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ.

«Τώρα, στα βόρεια της Συρίας, το ΡΚΚ/PYD προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο Καντίλ (σ.σ. βουνά που θεωρούνται η έδρα του ΡΚΚ) και να ανοίξει ένα διάδρομο στο λεγόμενο Κουρδιστάν. Πρέπει να πω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί τετελεσμένο και να φέρει στους τρομοκράτες ένα κράτος με τη στήριξη από ΗΠΑ - Ρωσία».

Η ανάπτυξη σαουδαραβικών δυνάμεων στη Συρία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Ζαρίφ, προειδοποίησε σήμερα ότι η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα παραβίαζε «το διεθνές δίκαιο», απαιτώντας ταυτόχρονα από το Ριάντ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη.

«Αυτοί που δρουν στη Συρία χωρίς την έγκριση της συριακής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι ενδέχεται να στείλει στρατό για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ζαρίφ ανέβασε τους τόνους μετά τη λήξη της συνάντησής του με το Βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο αργότερα: «Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια ανάμειξης και άλλων (πλευρών) στις μάχες στην περιοχή είναι επικίνδυνη», υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να μοχθήσουν για να βρεθεί μια ειρηνική λύση, όχι να δημιουργούν περισσότερους κινδύνους και εχθρότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Στόχος της Ρωσίας είναι η δημιουργία ζώνης υπό τον έλεγχο των Κούρδων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σήμερα ότι η «βάρβαρη επιχείρηση» των δυνάμεων της Ρωσίας και της κυβέρνησης της Συρίας στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, στο πλαίσιο της οποίας στρατεύματα πιστά στον Μπασάρ αλ Άσαντ προελαύνουν προς τα τουρκικά σύνορα, έχει στόχο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για τους Κούρδους μαχητές.

Ο Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν με πυροβολικό τους μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG στη Συρία, υποστηρίζοντας πως αυτή, όπως και η πολιτική της πτέρυγα, το PYD, αποτελούν δημιούργημα του καθεστώτος του Άσαντ.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη επιχείρηση της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος που έχει στόχο αμάχους. Τέτοιες επιθέσεις (...) έχουν στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχει το PYD και επί του πεδίου έχει αναλάβει να διαχειριστεί το YPG», υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους Δυτικούς συμμάχους μας για άλλη μια φορά: Το YPG και το PYD είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και όσοι τους βοήθησαν να σχηματίσουν αυτές τις δομές δεν θα συγχωρεθούν από την ιστορία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Αντανάκλαση: 902

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη Βουλή προς τον υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Η γραμμή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για λογαριασμό των μονοπωλίων που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκαλώντας ζημιά στα κυριαρχικά δικαιώματα και βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο μετά από κοινή πρόταση των κυβερνήσεων των Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ενισχύει τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και διαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρω-ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι οι ελληνικές και τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας είναι έωλοι, αφού είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο και το ΝΑΤΟ υποθάλπει τις διεκδικήσεις της.

Αυτό υπογραμμίζεται και από τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό κράτος μετά το τραγικό δυστύχημα στην Κίναρο, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να συντονίζει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στη ζώνη που περικλείει το FIR Αθηνών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις συνέπειες που προκαλεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση των θέσεων για συγκυριαρχία - συνδιαχείριση του Αιγαίου;»