Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μαστίγιο και καρότο

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ανάσα επιβίωσης στη μικρομεσαία αγροτιά, θα απέσυρε τώρα το Ασφαλιστικό και θα καταργούσε τα φοροληστρικά μέτρα σε βάρος της
Η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική «μαστίγιου και καρότου» απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες, που παλεύουν στα μπλόκα για την επιβίωσή τους. Από τη μια, επιτίθεται και συκοφαντεί τους αγώνες τους και από την άλλη, προσπαθεί να τους σύρει σε διάλογο - παρωδία για το πόσα θα χάσουν.

Μ' αυτόν το στόχο, από την κυβέρνηση διαρρέονται «βελτιωτικές» προτάσεις που δεν εκτρέπουν τους μικρομεσαίους αγρότες από την πορεία αφανισμού που έχει χαράξει γι' αυτούς η πολιτική της ΕΕ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αντίθετα, είναι προτάσεις που ικανοποιούν κάποια από τα αιτήματα των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, ενώ η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι, υποσχόμενη ότι από τον αφανισμό των μικρομεσαίων θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Για παράδειγμα, με τον εκτοπισμό χιλιάδων ακόμα μικρομεσαίων αγροτών, με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τους «κατ' επάγγελμα αγρότες», το μερίδιο από την πίτα των ενισχύσεων/επιδοτήσεων θα μεγαλώσει γι' αυτούς που έχουν μεγάλες εκμεταλλεύσεις, που ούτως ή άλλως είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ΚΑΠ της ΕΕ.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ανάσα επιβίωσης στη μικρομεσαία αγροτιά, θα απέσυρε τώρα το Ασφαλιστικό και θα καταργούσε τα φοροληστρικά μέτρα σε βάρος της.

Θα έδινε αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως αφειδώς προσφέρει στους εφοπλιστές) και θα καταργούσε τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα νομοθετούσε για να απαλλαγούν τα αγροτικά νοικοκυριά από το βραχνά της υπερχρέωσης στις τράπεζες, από τον κίνδυνο να χάσουν σπίτια και χωράφια.

Αντί γι' αυτά, η κυβέρνηση υπόσχεται την «κάρτα» και το «μητρώο αγροτών», τον αυστηρότερο διαχωρισμό των «κατ' επάγγελμα αγροτών» και μη, με συμπλήρωμα την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των πρώτων. Αυτός είναι και ο πυρήνας των αιτημάτων που καταθέτουν οι διάφοροι «πρόθυμοι» να ανοίξουν το διάλογο μαζί της.

Μ' αυτούς ενισχύει το δίαυλο επικοινωνίας η κυβέρνηση κι από πάνω λέει ψέματα ότι δεν γνωρίζει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως εκφράζονται από το οργανωμένο κίνημα των Αγροτικών Ομοσπονδιών και των Συλλόγων.

Άλλωστε, πολύ πριν ξεκινήσουν τα μπλόκα, στις 4 Δεκέμβρη, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας επισκέφτηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να του εκθέσει τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

Τι είχε πει τότε ο Ευ. Αποστόλου; Ότι «η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να την ακολουθούμε, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε φέρει και ψηφίσει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους». Και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, «για να απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις, ειδικά στα δύο ζητήματα, το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό»...

Επομένως, να ποια είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στο Αγροτικό: Η ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ και «η συμφωνία με τους εταίρους», η οποία υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, γι' αυτό τσακίζει τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Από εδώ προκύπτει η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και η λύσσα της να τους βγάλει από τα μπλόκα.

Είναι πολιτική, ταξική της επιλογή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, με δυνάμωμα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, διαχωρισμό από τους μεγαλοαγρότες και συμπόρευση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης