Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Διαδρομές χιλιομέτρων από καραβάνια προσφύγων σε όλη τη χώρα

O αριθμός τους κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000
Καραβάνια προσφύγων διασχίζουν τη χώρα προκειμένου να φθάσουν στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη κι ενώ η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ τους έχουν καταδικάσει σε μαζικό εγκλωβισμό στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των επικίνδυνων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους.

Σύμφωνα με εκτίμηση των αστυνομικών αρχών, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000. Από αυτούς 7.000-8.000 βρίσκονται στο δρόμο, στη διαδρομή Αθήνα - Ειδομένη.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας, που για άλλη μια φορά έκλεισαν τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης, χτες ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της μέρας θα δέχονταν μόλις 100 πρόσφυγες.

Περίπου 40 πρόσφυγες εγκατέλειψαν το βράδυ της Πέμπτης το κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας και με τη συνοδεία περιπολικών βαδίζουν αυτή την ώρα κατά μήκος του εθνικού δρόμου Τρικάλων - Ιωαννίνων, με τελικό προορισμό την Ειδομένη. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο.

Στο σταθμό του Αλμυρού έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκουν φαγητό και γιατρό να τους εξετάσει.

Στα Διαβατά, μετανάστες και πρόσφυγες έσπασαν τους φράκτες και ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ειδομένη. Ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών επί της Εθνικής Οδού, στη Σκοτίνα Πιερίας, έχει μετατραπεί σε άτυπο hot spot.

Στο ύψος των Τεμπών παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες όπου οι κάτοικοι τους προσφέρουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 1.473 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1.331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει επίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 2» το οποίο μεταφέρει 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Στην Αττική, οι πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται στην πλατεία Βικτωρίας όπου σε χαρτόκουτα και κουβέρτες περνούν τη νύχτα. Όσοι από τους αλλοδαπούς είναι πρόσφυγες οδηγούνται στον Ελαιώνα όπου φιλοξενούνται 900 και στο Ελληνικό όπου φιλοξενούνται 1.500, ενώ οι υπόλοιποι στο Σχιστό όπου φιλοξενούνται 1.400 άτομα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει παραχωρήσει τέσσερις χώρους για τη φιλοξενία όσων φτάνουν με καράβια από τα νησιά πριν γίνει ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν έρθει σε επαφή με δήμους που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες (π.χ. γυμναστήρια κ.ά.).

Δύο από τους μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας αποπειράθηκαν χτες να κρεμαστούν από ένα δέντρο φτιάχνοντας από μπλουζάκια και κασκόλ αυτοσχέδιες θηλιές. Οι συμπατριώτες τους που βρίσκονταν στο σημείο απέτρεψαν τους δύο άνδρες και στο σημείο πήγαν ασθενοφόρο και αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο οι μετανάστες προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια, είναι η απελπισία τους για το γεγονός πως έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μετά και από το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Οι δύο μετανάστες διακομίστηκαν στον «Ερυθρό Σταυρό» και στο Ιπποκράτειο, αντίστοιχα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν φέρουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό και αναμένεται σύντομα να πάρουν εξιτήριο.

Εντείνοντας την ταλαιπωρία και τα βάσανα των χιλιάδων προσφύγων, η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοινώνει σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς τους από τα νησιά προς τον Πειραιά. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αντανάκλαση: 902