Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μαζική κινητοποίηση συνταξιούχων στην Αθήνα

«Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε»
Την αντίθεσή τους στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν οι συνταξιούχοι της Αττικής, διαδηλώνοντας μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ.

Η πανσυνταξιουχική κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν πίσω από τα πανό των ενώσεων και των σωματείων τους.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στο υπουργείο Εργασίας. «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Με ψίχουλα και ψέματα δε θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», «Τα ελλείμματά σας σε όλα τα Ταμεία είναι οι παροχές σας στην πλουτοκρατία» μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι συνταξιούχοι.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους για επαναφορά όλων όσων τους έχουν περικοπεί, ενώ του μετέφεραν την απαίτηση όλων των συνταξιούχων να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τους απάντησε ότι ο μέσος όρος των μισθών έχει φτάσει τα 800 ευρώ και αυτό επηρρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες πρέπει να περικοπούν. «Εσείς μπορεί να πάτε το μισθό στα 600 και 500 ευρώ» απάντησαν οι συνταξιούχοι υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα λεφτά τα έχουν πληρώσει και τα δικαιούνται.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τους κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα, στο πλευρό του εργατικού λαϊκού κινήματος, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό τη 48ωρη απεργία.

Η συγκέντρωση στην πλ. Εθνικής Αντιστάσεως

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Θόδωρος Γολεμάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό όλων των συνταξιούχων της χώρας που διαδήλωσαν σε επτά πόλεις, από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, τις προηγούμενες μέρες, μετέφερε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

«Θέλουν τα παιδιά μας φθηνή εργατική δύναμη και εμάς τους συνταξιούχους να μας ρίξουν στον Καιάδα», τόνισε και υπογράμμισε πως οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα μιας ζωής τις συντάξεις τους και διεκδικούν την ανάκτηση όλων των περικοπών που έχουν υποστεί.

«Λένε ψέματα κυβέρνηση και υπουργοί ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις», είπε και υπενθύμισε τους ήδη ψηφισμένους νόμους που μπαίνοντας σταδιακά σε εφαρμογή φέρνουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ.

«Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι σε άλλες τσέπες», πρόσθεσε. Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε τους συνταξιούχους σε ετοιμότητα, μαζί με το εργατικό κίνημα και το λαό, να διαδηλώσουν ξανά με αίτημα: «Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό έκτρωμα».

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος και η Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Περιφερειακές συγκεντρώσεις συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 9 Μάρτη έγιναν στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 2 Μάρτη σε Πύργο, Λαμία και Άρτα, τη Δευτέρα 7 Μάρτη στην Κομοτηνή και την Τρίτη 8 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Αντανάκλαση: 902