Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Κουρνιαχτός με «διαπλοκή», ενώ «τρέχουν» οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις

«Υποχρέωσή μας» η υλοποίηση του μνημονίου λέει ο Γ. Δραγασάκης...
Την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου αποζητά περισσότερο από κάθε άλλο η κυβέρνηση, αφού σχετίζεται άμεσα με τις κομβικές επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ εκτιμά ότι θα λειτουργήσει και σαν αντιπερισπασμός απ' το περιεχόμενο της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Τζ. Λιου «για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, «ο κ. Λιου συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί. Παράλληλα, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται την Πέμπτη, για συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στο πλαίσιο περιοδείας που ξεκινά από σήμερα σε Βιέννη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Σκόπια και Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, στις 7 Μάρτη. Την Παρασκευή, ο Ντ. Τουσκ θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex.

Διαβεβαιώσεις για τις υποχρεώσεις σε κεφάλαιο και «εταίρους»

Την προσδοκία της αστικής τάξης για τάχιστη ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» απηχεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον «δεν έχουν αναδειχθεί αξεπέραστα προβλήματα».

Σε συνέντευξή του στη «Real News», αφενός διαβεβαιώνει ότι οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο και αφετέρου προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» στο λαό, λέγοντας ότι δε θα ληφθούν μέτρα πέρα από το μνημόνιο, την ίδια ώρα που παραδέχεται ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις «αποκλίσεις»:

«Οριό μας», αναφέρει, «είναι η συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει και τηρούμε, υποχρέωσή μας είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί για το 2018 το πλεόνασμα που προβλέπει η συμφωνία. Επίσης, υποχρέωσή μας είναι να καλύψουμε τις όποιες αποκλίσεις στα έσοδα, εφόσον υπάρξουν».

Εκφράζει ακόμα την ελπίδα μετά την αξιολόγηση να ανοίξει η συζήτηση για το κρατικό χρέος. «Θέμα μετάθεσης δεν έχει τεθεί από κανένα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή το χρέος να καταστεί βιώσιμο, τόσο για τις αγορές όσο και για την κοινωνία», υποστηρίζει, ομολογώντας ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσει, για μια ακόμα φορά, ο λαός, προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον κρατική στήριξη στο κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέγει να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ με «αιχμή» της κριτικής του ότι ο νέος της αρχηγός αδιαφορεί για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Όπως υποστηρίζει, το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για απόσυρση του Ασφαλιστικού «δείχνει ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ παρά το ότι δηλώνει σφοδρός επικριτής του λαϊκισμού, είναι δέσμιος ομάδων και ξεπερασμένων νοοτροπιών στο κόμμα του. (...) Αδιαφορεί δηλαδή για τις συνέπειες ή συνειδητά επιλέγει την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την επαναφορά της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, απορρίπτει το ενδεχόμενο, λέγοντας: «Ορισμένοι καλλιεργούν την εικόνα κατάρρευσης των πάντων για να δικαιολογήσουν ή να βρουν ρόλο ύπαρξής τους».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, δηλώνει πως «δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης» και πως οι δαπάνες δεν πρέπει να καλυφθούν απ' το ΕΣΠΑ, το οποίο ορέγονται επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά από ξεχωριστές πηγές.

Χαρακτηρίζει, τέλος, το Προσφυγικό και την «ανασυγκρότηση της χώρας» σαν «δύο ιστορικών διαστάσεων "εθνικά στοιχήματα" της σύγχρονης ιστορίας μας, με την έννοια ότι ο τρόπος αντιμετώπισης και των δύο θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία».

Ανταλλαγή «πυρών» με ΔΟΛ

Στο μεταξύ, δημοσίευμα στο κυριακάτικο «Βήμα» πρόσθεσε ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΔΟΛ, στο πλαίσιο των γενικότερων παζαριών και ανταγωνισμών μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται και στα ΜΜΕ, με αφορμή το επιχειρούμενο απ' την κυβέρνηση ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής - σε πρώτη φάση - «πίτας».

Σύμφωνα με το «Βήμα», το καλοκαίρι του 2014 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις μυστικές συναντήσεις του εκδότη του, Στ. Ψυχάρη, με τον Αλ. Τσίπρα, σε διαμέρισμα στην περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας, για λόγους διακριτικότητας, όπου ο σημερινός πρωθυπουργός ζήτησε την εύνοια του ΔΟΛ, με αντάλλαγμα χάρισμα χρεών και πέρασμα της ιδιοκτησίας του MEGA στα χέρια του Στ. Ψυχάρη.

Απ' την πλευρά του, το πρωθυπουργικό γραφείο ουσιαστικά παραδέχτηκε τις συναντήσεις, αφηγήθηκε ωστόσο διαφορετικά το περιεχόμενό τους, υποστηρίζοντας πως ήταν ο εκδότης εκείνος που επίμονα ζητούσε απ' τον Αλ. Τσίπρα διαγραφή δανείων, καθώς και την πολιτική του διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA.

Το «Βήμα» επανήλθε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνει το μαύρο άσπρο» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα καταμαρτυρά στον Αλ. Τσίπρα.

«Ανταπαντώντας», κυβερνητική πηγή, σε μια παρέμβαση που μεταφράζεται ως απειλή προς τον Στ. Ψυχάρη, ανέφερε ότι αν έχουν μαγνητοφωνηθεί οι συζητήσεις και δοθούν στη δημοσιότητα θα πρόκειται για κακούργημα που επισύρει ποινή φυλάκισης...

Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης