Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Στο τραπέζι επιπλέον 3 δισ. ευρώ αντιλαϊκά μέτρα

Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν στα 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί
Επιπλέον μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν στα 5,4 δισ. ευρώ που ήδη έχουν ανακοινωθεί, ανεβάζοντας το λογαριασμό κοντά στα 9 δισ. ευρώ. 

Η πρόταση αυτή προκρίνεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί ο στόχος για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018. Τα επιπλέον μέτρα θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου που επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 24%, περικοπές κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, «πάγωμα» των προσλήψεων και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η πλευρά των θεσμών έχει θέσει αυτήν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι τα επιπλέον μέτρα «θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018».

Η κυβέρνηση εξαρτά την αποδοχή αυτής της πρότασης από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, επιβεβαιώνοντας ότι τα σχετικά παζάρια για το χρέος μόνο χειρότερα μέτρα φέρνουν στο λαό. «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το ''πακέτο'' που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σημείωσε σε συνέντευξή του, ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο εντός της ημέρας θα δοθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε μέσα στην εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή.

Αντανάκλαση: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας