Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Πάνω από 53.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

Από αναβολή σε αναβολή οι «επαναπροωθήσεις»
Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την ώρα που πάνω από 53.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως δήλωσε χτες Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, η Ελλάδα ανέβαλε έως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

Συρματοπλέγματα στο λιμάνι της Χίου

Με την ανέγερση συρματοπλεγμάτων στο λιμάνι της Χίου, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εκεί, οι αρχές ...«έλυσαν» το ζήτημα του μπλοκαρίσματος του λιμανιού.

Με την περίφραξη διαχωρίζεται ο χώρος παραμονής των προσφύγων και μεταναστών στην πλευρά της ράμπας και του στεγάστρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο, από το χώρο πρόσδεσης των πλοίων, προς την πλευρά του Λιμεναρχείου Χίου. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι πλήρως περιφραγμένος, με εισόδους και εξόδους, που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά την είσοδο - έξοδο των επιβατών και των οχημάτων που ταξιδεύουν, δεδομένου ότι, με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, απαγορεύεται η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με φόντο τα συρματοπλέγματα το λιμάνι της Χίου άνοιξε, με την πρόσδεση λίγο πριν τις 7 σήμερα το πρωί του πλοίου «Νήσος Μύκονος» που εκτελεί το δρομολόγιο της άγονης γραμμής του Βορείου Αιγαίου.

Πάνω από 53.000 οι εγκλωβισμένοι

Στις 8 το πρωί οι καταμετρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες ανά την επικράτεια ήταν 53.042. Η πλειοψηφία τους είναι στη Βόρεια Ελλάδα (28.955). Στην Ειδομένη, εντός του καταυλισμού, βρίσκονται 11.269 άτομα.

Στην Αττική βρίσκονται 14.797 άτομα, εκ των οποίων τα 4.720 στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα και ενώ το ΝΑΤΟ περιπολεί στο Αιγαίο, με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης μέτρησε 68 νέες αφίξεις, 55 στη Χίο, 12 στην Κω και μία στη Σάμο.

Συναντήσεις Αβραμόπουλου στην Άγκυρα

Από τη συνάντηση με τον Ρ. Τ. Ερντογάν (πηγή: ΑΡ)

Τον αργό ρυθμό με τον οποίο θα προχωράει η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις συναντήσεις του στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι ΕΕ και Τουρκία είναι εταίροι «είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιβεβαίωσε ότι περίπου 70 άτομα μεταφέρονται από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία και ότι 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία. Ο Δ. Αβραμόπουλος στάθηκε στον κοινό «αντιτρομοκρατικό αγώνα» (λες και δεν συνέβαλαν ΕΕ και Τουρκία στο φούντωμα των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους»), ενώ γι' αυτό το σκοπό στην αποστολή συμμετείχε και ο επικεφαλής της Europol (Ευρωαστυνομίας) Ρομπ Βαϊνράιτ, που έθεσε το ζήτημα της άμεσης επαφής και συνεργασίας με την Europol.

Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε, ο πάπας Φραγκίσκος, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα επισκεφτούν στις 14 ή 15 Απρίλη τη Λέσβο.

Συνεχίζεται αμείωτη η αλληλεγγύη

Το κιόσκι του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά
Το κιόσκι του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά
Μόνιμη παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά, όπου διαβιούν μέσα σε άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Από χτες, έστησαν κιόσκι στην πύλη Ε2, για να οργανώνεται καλύτερα η αλληλεγγύη, η εξόρμηση και η συζήτηση με τους χιλιάδες ξεριζωμένους. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, στο περίπτερο των Συνδικάτων, προκειμένου να παραδώσει βοήθεια που έχει συγκεντρώσει. Προηγήθηκε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η οποία παρέδωσε προχτές στους πρόσφυγες στον Πειραιά είδη που γέμισαν ένα ολόκληρο φορτηγό.

Αντανάκλαση: 902